Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je danas da je sloboda medija jedan od ključnih elemenata u procesu evropskih integracija Srbije i da će EU pomno pratiti medijsku scenu.

„Sloboda medija je jedan od ključnih elemenata u procesu pristupanja i mi stalno zagovaramo unapređenje okruženja“, izjavio je Fabrici na predstavljanju EU projekta podrške medijima u Srbiji „Puls Evrope – medijske posete EU“.

Fabrici je pozdravio usvajanje nove medijske strategije i poručio da će EU nastaviti da pomno prati pitanja slobode medija i medijsku scenu, o čemu će zaključke izneti u maju u novom godišnjem izveštaju. Ambasador EU izjavio je da projekat „Puls Evrope“ predstavlja dodatni instrument da mediji bolje upoznaju EU i korisnu priliku da novinari steknu nova iskustva i da „osete kakav je puls Evrope“.

„Projekat je deo širih nastojanja da ispunimo potrebe medijske zajednice u Srbiji. Osnaživanje novinara, istraživačko novinarstvo, profesionalizam i nezavisnost medija ciljevi su koji se uklapaju u našu agendu“, izjavio je Fabrici i dodao da je EU ranije dala Srbiji nepovratna sredstva od 1,2 miliona evra kao podršku medijskoj sceni.

Vođa projekta Marina Rakić izjavila je da je cilj približiti evropske integracije građanima Srbije kroz izveštavanje iz Evrope. Projekat je počeo u febuaru i trajaće do avgusta 2022. godine, a biće organizovano oko 20 putovanja u evropske zemlje. Rakić je rekla da pravo učešća imaju svi mediji koji poštuju novinarski kodeks i etičke standarde, a da novinari imaju potpunu slobodu u biranju tema i sagovornika.