Sem Fabrici Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas ambicioznim plan EU da do 2050. godine prestane da koristi energiju dobijenu iz fosilnih goriva.

Govoreći na otvaranju onlajn regionalne konferencije „Tranzicija ka zelenoj ekonomiji“, on je rekao da je zelena agenda EU, čiji je cilj da do 2050. godine stvori ekonomiju koja neće ispuštati ugljenične gasove, sada postala deo evropske agende i politička agenda svih članica.

„Ne možemo razvijati ekonomiju na štetu ljudi, ne možemo razvijati ekonomiju na štetu planete“, rekao je Fabrici i dodao da to donosi mnogo promena u energetici, kao i da je dekarbonizacija glavni cilj ovog plana EU.

„Naravno, to će uticati na transport, poljoprivredu, cirkularnu ekonomiju i biodiverzitet. To je čitav spektar aktivnosti koje pokrivaju ekonomiju“, rekao je Fabrici.

On je rekao da u Evropskoj uniji postoji pravna regulativa, a na Zapadnom Balkanu politička volja za zelenom ekonomijom.

„Mi imamo ekonomske mere koje će državama Zapadnog Balkana omogućiti zelenu tranziciju“, dodao je Fabrici.

On je rekao da je Srbija ranije ove godine usvojila važne „klimatske“ zakone i da se sada očekuje njihova primena u praksi.

Prema njegovim rečima, treba se zapitati kako energetski sektor može da doprinese zelenoj agendi kroz korisćenje obnovljivih izvora energije.

„Važno je da gledamo realno: zelena agenda je agenda rasta. Zato je bitno da i javni i privatni sektor investiraju u zelene tehnologije. Tehnološki doprinos zelenoj agendi je ključ“, kaže Fabrici.

Glavno pitanje kako istovrmeno sačuvati ekonomiju i planetu

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap je rekla da je najvažnije pitanje kako da dostignemo ekonomski rast, a da u isto vreme sačuvamo planetu.

„To je suštinski ono o čemu se radi u zelenoj agendi“, rekla je Pikap.

Ona je ocenila da je srpskoj ekonomiji za uspeh na stranim tržištima, posebno na tržištu EU, potrebno da se transformiše na zelenim osnovama.

„Čak i sa poslovne strane gledano, ekonomija mora postati zelenija“, rekla je Pikap.

Ona je pohvalila to što je Srbija pokazala političku posvećenost trasformaciji ka nisko karbonskoj ekonomiji i dodala da se nada da će fosilna goriva biti zamenjena gorivima iz obnovljivih izvora.

Prema njenim rečima, osim donošenja zakona, potrebno je obezbediti obuke za kompanije kako da postanu „zelene“ i obezbediti novac za podršku kompanijama koje prelaze iz linearne u cirkularnu ekonomiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)