Foto: EPA-EFE/LINTAO ZHANG

Zvaničnici Srbije u teškim momentima, kad se čitava zemlja bori protiv koronavirusa, sve svoje nade su položili u kinesku pomoć. Prethodnih nekoliko dana veliki broj političara, ali ovdašnjih medija, kritikovao je odnos Evropske unije prema našoj zemlji, navodeći da je evropska solidarnost mit i da je jedini i najveći prijatelj Srbije - Kina. Karijerni diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić, rekao je za Nova.rs da diplomatija "sve pamti" te da će kritike upućene na račun EU od strane srpskih zvaničnika doći na dnevni red nakon završetka epidemije.

On je kazao da su reakcije iz Evrope povodom nastupa predsednika Srbije i njegovog obraćanja Kini, posledica činjenice da je prvi čovek naše države, u svom obraćanju javnosti, pored pohvala upućenih Kinezima, negativno govorio odnosu Unije prema Srbiji.

Srećko Đukić
Foto: N1

„Reakcije su odgovor na Vučićevu kritiku, što mu na njegov  ‘prvi mig’ nije stigla pomoć iz Evrope. Tu pomoć, u prvom redu, dobijaju države članice. Njegova izjava nije mogla da ostane bez odgovora EU zvaničnika, a ona će svakako ostaviti posledice po evropsko-srpske odnose“, kaže Đukić i dodaje da ponašanje Srbije nije ponašanje zemlje partnera Evropske unije.

„Ovakvi komentari i ljutnja dovode u pitanje opredeljenost Srbije za članstvo u Uniju. Ne može se u diplomatiji i spoljnoj politici reagovati prema svakoj pojavi ishitreno. Na kraju krajeva,  Srbija je dobila pomoć, ali kao zemlja koja je u redu za članstvo“, podsetio je Đukić, navodeći kao primer evropske solidarnosti podatak da je Bugarska od Unije dobila 2,6 milijardi evra, od čega 830 miliona za borbu protiv koronavirusa.

S druge strane, bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović, smatra da su kritike Evrope prema Srbiji neosnovane i da su odraz sebičnih interesa Unije.

Vladislav Jovanović
Foto: N1

„Žele da nas kontrolišu i imaju na svojoj strani. To je odraz i neke vrste ljubomore, jer oni nisu u mogućnosti da se obrate Kini na takav način. Oni još uvek smatraju da je čitav Balkan njihov intereseni  prostor i sa nezadovoljstvom gledaju prodiranje drugih na tu teritoriju“, objašnjava Jovanović, dodajući da Kina preko Srbije sebi otvara mogućnost za dalje prodiranje u Evropu.

Kina nije najveći prijatelj Srbije

Na pitanje da li je Kina trenutno najveći prijatelj Srbije, Jovanović kaže da, iako se ona u datom trenutku iskazala kao takva, ona ne može da se posmatra kao broj jedan.

„Ne zaboravimo da je Rusija bila uz nas u teškim trenucima u Savetu bezbednosti i da je više puta stavljala veto na odluke koje su protivno intersima Srbije. Kina to nije činila. Mi smo zahvaljujući  našoj dinamičnoj politici uspeli da izgradimo prijateljske odnose sa nizom država koje nisu priznale Kosovo. Svi oni su naši prijatelji“, smatra Jovanović.

Da Kina nije najveći prijatelj Srbije, smatra i Srećko Đukić i podseća da je pre naše zemlje, ta država uputila pomoć  Francuskoj, Italiji i Španiji.

On ističe da međunarodni odnosi prepoznaju kao prijatelje samo one zemlje sa kojima je neka država u formalnom i suštinskom savezu.

„Vama mogu biti prijatelji samo oni sa kojima imate čvrst ekonomski, politički ili vojni savez. Ne bih mogao da kažem da je Kina naš najveći prijatelj. Možda je u datom momentu zbog svih okolnosti, ali mi sa njom nismo u savezu. Međunarodni odnosi su odnosi formalnih saveza. Srbija je u tom pogledu na jednom ‘brisanom prostoru’ –  nije članica ni EU, ni NATO, stoga ona objektivno nema formalnih saveznika“, zaključio je Đukić.

Nastupi srpskih lidera mogu da utiču na pregovore sa EU

Đukić ocenjuje da će se posledice javnih istupa srpskih lidera osetiti tek po završetku krize sa epidemijom koronavirusa.

„Ovakve reakcije neće proći bez razgovora kad za to dođe vreme. Najverovatnije će to biti kod otvaranja pristupnih poglavlja Srbije u Evropsku uniju. Niz zemalja će moći da kaže kako Srbija ne vodi usaglašenu spoljnu politiku sa EU, već se okreće svakog časa nekim trećim zemljama“, smatra Đukić.

S druge strane Jovanović navodi da Evropska unija ne bi trebala da uzme za zlo Srbiji njeno okretanje prema Kini u trenucima krize.

„Ne mogu nam to uzeti za zlo. Kina je odmah prišla nama u pomoć, dok su zapadne zemlje bile potpuno nezainteresovane. Tek kad su videli velikodušnost Kine, onda su i oni počeli da indivudalno šalju pomoć“, rekao je Jovanović.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram