evrospka unija
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Sekretarijat Evropskog saveta je, u odgovoru medijima, naveo da je odlučeno da se odbije pristup dokumentu, poznatijem kao slovenački non-pejper, jer bi njegovo objavljivanje narušilo zaštitu javnog interesa u pogledu međunarodnih odnosa.

Zahtev za pristup dokumentima, kako je navedeno u odgovoru, učinjen je za šire dokumente svih vrsta, koji su dostupni na bilo kom jeziku, a „koji upućuju na navodni slovenački non pejper i na moguću slovenačku inicijativu koja se tiče prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu i na srodne diskusije“.

Podsetimo, N1 Slovenija je objavila da je još početkom juna austrijskoj agenciji APA potvrđeno da postoji dokument vezan za navodni slovenački „non-pejper“ o promeni granica na Zapadnom Balkanu, ali su, pošto su to ispitali, odlučili da ne odobre pristup dokumentu jer slučaj očito potpada pod izuzetke Direktive, prema kojoj institucije mogu da odbiju pristup dokumentima čije bi objavljivanje „ugrozilo javni interes (…) posebno međunarodnih odnosa“.

Navodni slovenački „non-pejper“ podigao je veliku prašinu sredinom aprila i na Zapadnom Balkanu i u Sloveniji, jer se tim dokumentom predlagala promena granica u tom regionu ili „završetak raspada Jugoslavije“ što između ostalog uključuje „ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije“.

Prema pisanju medija, u pripremama za slovenačko predsedavanje Savetom EU koje je počelo u julu, i slovenački premijer Janez Janša pomogao je u širenju „non-pejper“ dokumenta, što je on demantovao.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je, međutim, da je video takav dokument i razgovarao o tome s Janšom, podseća N1 Slovenija.

Po izveštajima medija u BiH, očekuje se da će Janša taj dokument predstaviti i predsedniku Europskog saveta Šarlu Mišelu (Charles Michel). U pres službi Evropskog saveta rečeno je samo da ne mogu da potvrde prijem takvog dokumenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar