Ivica Dačić i Aleksandar Vulin Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poznati evropski list "Tages-Anzeiger" analizirao je nedavne izjave šefa diplomatije Ivice Dačića i ministra odbrane Aleksandra Vulina o albanskim žrtvama rata na Kosovu.

„Nacionalizam na Balkanu: Srpski ministri vređaju susedne narode“ glasi naziv teksta u kom švajcarske dnevne novine „Tages-Anzeiger“ detaljno analiziraju uvredljive izjave ministara Srbije.

Bosna je „islamistička država“, kosovski Albanci su na neki način „crnci“ Balkana: Dva srpska ministra pustila su svoju mržnju na slobodu.

U Srbiji je pre tačno 20 godina trebalo da započne nova era. Tog 5. oktobra 2000. godine, tiranin Slobodan Milošević zbačen je sa vlasti tokom popodnevne revolucije. Beogradske novine su pisale: „Srbija je napokon slobodna“, Zapad je reagovao i velikodušno obećao pomoć. Euforija o promenama bez krvoprolića u to vreme je isparila. Pokušaj atentata na prozapadnog premijera Zorana Đinđića 2003. godine, jasno je pokazao ljudima da stare sile teško da su izgubile svoj uticaj. 2012. godine ove sile su povratile moć, piše „Tages-Anzeiger“.

Povezane vesti:

Autor teksta dalje objašnjava šta ovo znači za politički diskurs, što se može videti poslednjih dana, kada su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovo šire mržnju prema susednim narodima. Dačić je, pišu, bio Miloševićev portparol devedesetih, „tako da zna za propagandu“. Navode i da je u intervjuu za privatnu televiziju Hepi, šef srpske diplomatije rekao da su stvarne žrtve u Bosni bili Srbi, jer susednoj zemlji preti da postane „islamistička država“. „Ali mi to nećemo dozvoliti“. Na nesreću, prema Dačićevim rečima, njegovim sunarodnicima nedostaje talenat da se prikažu kao žrtve.

Leševi u Dunavu

Dačić je, pišu dalje, uvredio političke vođe bosanskih muslimana i označio ih kao „Ajatolahe“ i „gadove“, koji su bili privrženi priznanju nezavisnosti Kosova. On je indirektno optužio sopstvene sunarodnike, koji rade sa pravosuđem na lociranju masovnih grobnica sa telima kosovskih Albanaca, za izdaju: „Kako da postupimo sa onim Srbima koji otkrivaju gde su sahranjeni Albanci širom Srbije?“

Povezane vesti:

List piše da je tokom rata na Kosovu specijalna jedinica srpske policije premestila oko 1.000 tela Albanaca sa mesta zločina na Kosovu u Srbiju. Većina je sahranjena u Batajnici, nadomak Beograda, dok su vlasti pronašle druge žrtve u jezeru Perućac na zapadu zemlje i u hladnjači u Dunavu. Podsećajući da je bivši srpski specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio Dačićeve izjave kao „glupe“, oni citiraju: „Klovn govori kao i dok je bio Miloševićev portparol“. Aktivisti za ljudska prava u Beogradu zatražili su izvinjenje ministra. Bosanski i kosovski albanski političari takođe su oštro kritikovali Dačićeve napade i istorijski revizionizam.

Osim Dačića, pišu i o Vulinu.

„Ministar odbrane Aleksandar Vulin dodao je ulje na vatru potcenjivačkom opaskom u vezi sa kosovskim Albancima. U službenoj izjavi opisao ih je kao „Šiptare“. Ovaj termin se može uporediti sa rasističkom rečju „crnja/crnčuga“ za crne Amerikance. Presudom iz 2018. beogradsko pravosuđe došlo je do zaključka da je izraz „Šiptari“ politički nekorektan i uvredljiv. Za Vulina, to nije razlog da ublaži svoj izbor reči. Naprotiv. Njega upućuju i najvažniji masovni mediji u zemlji, koji neprestano upozoravaju na zle „Šiptare“ koji žele da uskoro objave rat Srbiji, i koji bi mogli da napadnu i unište Srbe.“

Foto:Screenshot/Ministarstvo odbrane

Rusofilski poltron

„Aleksandar Vulin je čovek za osetljive izjave u vladi Beograda. Nikada nije služio vojni rok, ali voli da se pojavljuje u vojnim uniformama. Sebe takođe vidi kao levičara, idol mu je Če Gevara, a među svoje junake ubraja osuđene srpske ratne zločince i Petera Handkea, nobelovca koji je branio Miloševića. Vulin otvoreno žali što Srbi nisu uspeli da izgrade velikosrpsku državu devedesetih godina, na ruševinama Jugoslavije.

I Vulin i lider socijalista Dačić smatraju se rusofilima u vladi Srbije. Nejasno je da li će se biti deo nove vlade. Šef države Aleksandar Vučić pobedio je na izborima krajem juna i ima dvotrećinsku većinu u parlamentu. Vučić ne zavisi od njihovih malih partija“, zaključuje „Tages-Anzeiger“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare