Foto:shutterstock Drop of Light; Vesna lalić/Nova.rs;shutterstock

Izveštaj međunarodnih posmatrača izbora 17. decembra u Srbiji ukazao je na ozbiljne nepravilnosti koje su uticale na rezultate izbora, ali srpske vlasti su tiho odlučile da ne istražuju dalje navode, saopštila je danas Evropska zelena partija koja insistira na tome da se nepravilnosti oko izbora moraju istražiti na međunarodnom nivou.

„Republička izborna komisija objavila je konačne rezultate parlamentarnih izbora 12. januara, odbacivši žalbe glavne opozicione koalicije Srbija protiv nasilja. Rok za podnošenje žalbe Ustavnom sudu za izbore u Beogradu određen je za danas 18. januara, 15 dana od objavljivanja u beogradskom Službenom listu. Vlasti se pretvaraju da su rezultati navodno objavljeni 3. januara, ali je izdanje Službenog lista ostalo nedostupno javnosti u bilo kom obliku“, navela je Evropska zelena partija.

„Ovo je još jedan primer vladajuće Srpske napredne stranke (SNS, pridruženi član Evropske narodne partije EPP) predsednika Srbije Aleksandra Vučić koristeći sva sredstva, uključujući i zarobljavanje medija i institucija, da ostane na vlasti. Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), koji je pomno pratio izbore, vrlo je jasno zaključio da je organizovana migracija birača uticala na rezultate lokalnih izbora u Beogradu“, rekao je Tomas Vajs, poslanik u Evropskom parlamentu i kopredsedavajući Evropske zelene partije.

Podsetimo, juče je u Evropskom parlamentu u Strazburu održana plenarna debata o izborima u Srbiji.

Tomas Vajs rekao je da „postoje jasni dokazi da su ovi izbori pokradeni“.

On je pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu i pozvao države članice da ne prihvate rezultate izbora dok se istraga ne završi.

Evropska zelena partija ranije je osudila „manipulaciju izbornom voljom građana Srbije“.

Ova stranka je navela da nastavlja da „pruža punu solidarnost i podršku narodu u Srbiji koji protestuje jer ih je vlada izneverila u ispunjavanju osnovnih demokratskih standarda – organizovanja slobodnih i fer izbora“.

„Dalje zahtevamo podršku Srbiji u primeni preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i pažljivo praćenje, kao i širu podršku u unapređenju demokratskih procesa u zemlji koja teži pridruživanju Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – EP o izborima u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar