Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon povlačenja 25 odsto pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na Severu Kosova, EULEX očekuje nova povlačenja u narednim danima, piše Gazeta Express pozivajući se na potvrdu ove misije za vladavinu prava Evropske unije.

Više od mesec dana od izbijanja nove krize na Severu Kosova usled akcije nasilnog ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije u tri opštinske zgrade, u Bratislavi je postignut dogovor o deeskalaciji.

Ovaj dogovor koji se sastoji od četiri tačke plod je sastanka koji su 10. jula održali specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi.

Jedna od tačaka nalaže smanjenje broja pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na Severu Kosova, što je i učinjeno dva dana kasnije, prenosi KoSSev.

Ujedno, ovim dogovorom predviđeno je da će Kosovska policija, zajedno sa EULEX-om i KFOR-om, u naredne dve nedelje procenjivati bezbednosnu situaciju po potrebi i da će posebno da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.

Upravo sinoć su održane konsultacije najviših predstavnica Kosovske policije, EULEX-a i KFOR-a a s ciljem sprovođenja dvonedeljnih zajedničkih bezbednosnih procena, dok su ujedno najavljeni novi sastanci.

Potvrđeno je i da se razgovaralo o merama deeskalacije koje će „kratkoročno sprovoditi“ institucije na Kosovu.

Novi šef EULEX-a, Đovani Pjeta Barbano je ovaj sastanak ocenio kao veoma plodnu diskusiju.

Putem društvenih mreža saopštio je da su se dogovorili o opštim modalitetima za dalje jačanje tekuće saradnje i koordinacije u cilju podrške stabilnosti na Kosovu i bezbednosti svih zajednica.

Iz ove misije su potom za medij Gazeta Express, govorili detaljnije o ovom procesu.

Podsetili su na to da je Kosovska policija već sprovela prvu fazu smanjenja svog prisustva.

„Pozdravljamo najavu kosovskih vlasti o trenutnom smanjenju prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada na Severu Kosova, kao i posvećenost daljem smanjenju prisustva policije“, navodi se u odgovoru EULEX-a u vezi sa prvim povlačenjem.

Misija EU za vladavinu prava, kako prenosi Express, očekuje konkretne korake za uklanjanje ostalih policajaca.

„U narednim danima očekujemo konkretne korake u ovom pravcu. Dogovorili smo se da održimo naknadne tehničke sastanke sa Kosovskom policijom i, u zavisnosti od slučaja, sa KFOR-om, da sprovodimo dvonedeljne zajedničke bezbednosne procene situacije na severu Kosova, kako bismo procenili mogućnost daljeg smanjenja u i oko opštinskih zgrada“, navodi EULEX.

***

BONUS VIDEO – Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar