Kosovo izbori
Izbori na Kosovu Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

EU je razočarana zbog neučešća srpskih političkih partija na lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kazali su za radio Kosovo iz Evropske unije. Portparol EU je rekao da je dužnost Kosova i Srbije da daju prioritet povratku kosovskih Srba u strukture na centralnom i lokalnom nivou.

Srpska lista, kao i druge stranke koje predstavljaju Srbe na Kosovu, izjasnile su se da neće učestvovati na izborima za gradonačelnike opština na severu i odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan.

„Zbog toga je veoma razočaravajuće što su Srpska lista i druge stranke koje predstavljaju kosovske Srbe odlučile da ne učestvuju na lokalnim izborima zakazanim za 23. april u četiri severne opštine“, navodi se u odgovoru EU.

U novembru prošle godine srpski predstavnici na Kosovu napustili su sve kosovske institucije, uključujući pozicije u Vladi i Skupštini Kosova, kao i one u pravosuđu i u Kosovskoj policiji na severu zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji automobila.

Iz Brisela su poručuli da je EU sa svojim partnerima posvećena deeskalaciji tenzija i da bi Srbi trebalo da ispune svoje obaveze u dijalogu i vrate se u lokalne institucije.

„Do sada je napravljen mali napredak. Imperativ je da se vratimo na situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj vlasti, policiji i pravosuđu na severu Kosova. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u ovome“, navodi se u odgovoru portparola EU.

Iz EU sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida ocenjuju da „otvaraju put ka svestranoj normalizaciji odnosa. Osnovni deo sprovođenja ovih sporazuma biće stabilan povratak kosovskih Srba u institucije Kosova, uključujući i lokalnu vlast“.

EU ne može, kako se navodi, da natera ni Kosovo ni Srbiju da učine uspešnim te demokratske procese.

„Dužnost Kosova i Srbije je da daju prioritet povratku kosovskih Srba u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe i da se dogovore o putu napred koji je inkluzivan, pravedan, demokratski i miran“, kaže se na kraju odgovora EU za Radio Kosovo.

***

BONUS VIDEO: Kristofer Hil o Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar