Foto:Milan Adzic / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

U Evropskoj uniji su se usprotivili odluci vlade da dug Operatora sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT) za potrošenu struju na severu plati sredstvima Fonda za razvoj opština na severu Kosova pošto ta odluka nije u skladu sa sporazumom postignutim pre 11 godina između Kosova i Srbije, piše koha.net. Do sada iz vlade Kosova nema komentara na takav stav EU.

Prethodno je kosovski ministar finansija Hekuran Murati na jednoj od prethodnih sednica vlade Kosova u decembru 2023. godine rekao da će neplaćeni dug više od dve decenije za struju na severu, pored ušteda u četiri severne opštine, biti plaćen i sredstvima tog Fonda.

„Da bismo platili deo ovih dugova, tražili smo od četiri severne opštine da svoj budžet proglase kao ušteđevine, uključujući i Razvojni fond, koji je već dodeljen ovim opštinama“, rekao je Murati.

Hekuran Murati Foto: mf.rks-gov.net

Iz kancelarije EU su u odgovoru za koha.net saopštili da korišćenje tih sredstava za plaćanje struje na severu Kosova nije u okviru kriterijuma definisanih Briselskim sporazumom.

„Otplata dugova za električnu energiju ne ispunjava kriterijume za finansiranje projekata iz Fonda za razvoj koji su definisani Briselskim sporazumom o naplati carinskih prihoda od 17. januara 2013. godine“, saopštila je Kancelarija EU.

Inače, 2013. godine je odlučeno da se formira Razvojni fond za opštine na severu Kosova od sredstava od carinskih dažbina koje se prikupljaju na prelazima Jarinje i Bernjak u cilju njihovog izdvajanja za infrastrukturu, socijalne usluge za Srbe severa, razvoj institucionalnih kapaciteta, kulture, sporta i poljoprivrede.

Pročitajte još

Prema podacima EU, od njenog osnivanja za različite projekte izdvojeno je više od 14,5 miliona evra, dok je za isplatu novih projekata trenutno na raspolaganju 3,6 miliona evra.

Vlada Kosova je od ušteda u budžetima za četiri opštine na severu Kosova KOSTT-u isplatila 11,8 miliona evra duga za struju na severu.

Za struju na severu KOSTT-u se duguje se još 18,9 miliona, pošto do sada građani, pravna lica i drugi na severu od 1999. godine nisu plaćali utrošenu električnu energiju.

Naplata treba da počne od računa za januar 2024. godine.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar