Foto: Shutterstock

Evropska unija i SAD su odlučne da znatno tešnje sarađuju u politici prema Zapadnom Balkanu i nalaženju rešenja za odnose Beograda i Prištine, mada će u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu za kosovsko pitanje glavnu reč imati Brisel.

To su agenciji Beta u Briselu preneli evropski diplomatski izvori koji su istakli da će administracija u Vašingtonu takvo opredeljenje snažno podržati jer se strategija i geopolitički interesi EU i SAD na Zapadnom Balkanu umnogome poklapaju, naročito kad je reč o „cilju uklapanja tog područja u EU i njen ekonomski i politički poredak, uz zaustavljanje širenja upliva Kine i Rusije“.

Američki predsednik Džo Bajden i šef diplomatije Antoni Blinken su to čelnicima EU jasno preneli u razgovorima protekle nedelje u okviru samita EU i ministarskog zasedanja NATO, a „potpuno je vidljivo da će daleko tešnja saradnja SAD i EU biti oko ključnih svetskih pitanja nego što je to bio slučaj za vreme prethodne vlade američkog predsednika Donalda Trampa“, rekli su izvori u sedištu Unije.

Ipak, kako je objašnjeno, za sada se još nije uobličilo neko jasnije viđenje celovitog, međunarodno prihvaćenog rešenja za odnose Srbije i Kosova, ali i američki i cilj EU je da se okonča nekom vrstom prihvatanja samosvojnosti Kosova, s tim što je izričit stav Evropljana da se do toga mora doći nagodbom bez ostatka prihvatljivom i za Beograd i Prištinu.

Diplomate u Briselu ukazuju na činjenicu da je američki predsednik Bajden u video razgovoru s vođama EU pozvao da se zajednički dela kad su u pitanju podudarni spoljnopolitički interesi, posebno uključujući Kinu i Rusiju.

Bajden je „takođe ukazao na potrebu da SAD i EU nastave angažovanje oko Turske, južnog Kavkaza, istočne Evrope i Zapadnog Balkana“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar