Gabrijel Eskobar Gabriel Escobar
Gabrijel Eskobar Foto:Tanjug/AP Photo

Zamenik pomoćnika drzavnog sekretara SAD i američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je posvećenost i podršku SAD napretku u dijalogu Prištine i Beograda.

Kako je saopštila Vlada Kosova, premijer Aljbin Kurti je večeras telefonom razgovarao sa Eskobarom o dešavanjima na Zapadnom Balkanu i značaju mira i stabilnosti u regionu.

„Eskobar je istakao podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Kosovo i posvećenost SAD da Kosovo i region postanu članovi Evropske unije“, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer je rekao da je puna integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO ključna za garantovanje mira i stabilnosti u regionu i evropskom kontinentu.

Tokom telefonskog razgovora, kako je saopšteno, bilo je reči i o dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije.

„S tim u vezi, premijer Kurti je rekao da je Kosovo posvećeno principijelnom dijalogu, ka pravno obavezujućem sporazumu u čijem je središtu međusobno priznanje. Eskobar je rekao da Sjedinjene Države podržavaju proces dijaloga i da su posvećene napretku ka njegovom krajnjem cilju“, navodi se u saopštenju.

To je drugi razgovor koji su Kurti i Eskobar imali u poslednjih deset dana.

BONUS VIDEO: Ko je i kako razumeo Eskobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar