Gabrijel Eskobar Gabriel Escobar
Gabrijel Eskobar Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zajednica predstavlja način da se ukloni kontrola koju Srbija ima nad Severom i da se on stavi pod kontrolu Kosova, kazao je danas u Prištini Gabrijel Eskobar.

„Pod vaš ustav, pod vašu pravnu strukturu. Smatram da je to prilika da ide napred, ne razumem zašto bi to bilo ko drugačije shvatio jer Zajednica, na kraju krajeva, iako je pregovarana između Srbije i Kosova, nije nužno ustupak Srbiji. To je priznanje potrebe manjinske zajednice“, rekao je visoki američki diplomata.

U pokušaju da deeskaliraju tenzije na Severu koje su izbile 26. maja kada se kosovski premijer oglušio o neslaganje međunarodne zajednice i kada su specijalne policijske jedinice zauzele tri opštinske zgrade, Eskobar i njegov evropski kolega Miroslav Lajčak boravili su juče i danas u Prištini. Trenutno su na putu za Beograd, gde će o istoj temi razgovarati sa srpskim predsednikom.

U rešavanju najnovije krize na Severu, od kosovskog premijera Aljbina Kurtija, najviši predstavnici zapadnih partnerskih zemalja ponavljaju zahteve: da hitno deeskalira krizu na Severu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnoso formiranje ZSO.

Deeskalacija podrazumeva povlačenje policijskih snaga iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da gradonačelnici svoj, kako ističu, „administrativni“ mandat nastave da sprovode sa alternativnih lokacija i da se raspišu lokalni izbori uz osigurano učešće Srpske liste.

Američko-evropski dvojac ponavlja danas da se već mesecima bave kriznim menadžmentom umesto sprovođenjem postignutih sporazuma.

Stav SAD-a je: Potrebno je odmah sprovesti dogovor.

Zajednica je jedino što Kosovo treba da uradi i ona ne može da se zanemari, naglasio je Eskobar, podsećajući: „Ona je u Briselskom sporazumu, Ohridskom sporazumu i zaključcima Evropskog saveta“.

Eskobar nema sumnju da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti formirana, samo je pitanje, „ko“ će to učiniti, te da se za jedan dan to može učiniti.

Danas je u razgovoru sa medijima ukazao na model koji on „želeo“ na Kosovu da vidi, kada je u pitanju Zajednica.

„Ja sam donekle korisnik nečeg poput Zajednice. Moja majka glasa na španskom, ima vozačku dozvolu na španskom, dobija zdravstvenu negu na španskom i to ne ugrožava ustavnost Sjedinjenih Država. To je model koji bih voleo da vidim za Zajednicu. Reč je o pružanju opštinskih usluga ljudima na njihovom jeziku, na način koji oni razumeju“.

Inače, Eskobar je više puta do sada naglašavao da srpska zajednica na Kosovu ima svoje „legitimne zabrinutosti“, da kao „dvojni državljani“ Srbije i Kosova, oni imaju pravo da učestvuju u društvenom i političkom životu, kako Kosova, tako i Srbije.

„Postoje ljudi koji su već odlučili da ostanu na Kosovu, iako su mogli da odu. A ipak se bore da se njihov glas čuje. To je suštinski izazov za multietničku građansku demokratiju. Ne možete reći da su svi Srbi za nas ili protiv nas, od pomoći ili da nisu od pomoći. U toj zajednici ima mnogo glasova koje treba čuti“, poručio je zvaničnik SAD.

***

BONUS VIDEO – Evropske teme od Ukrajine do Kosova: Kako se proveo predsednik Srbije na samitu u Moldaviji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar