Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas i sutra boravi u Beogradu, a glavna tema prema saznanjima Nove, ali i mišljenju sagovornika našeg lista, mogla bi biti nabavka turskih “bajraktara”. Reč je o vojnim dronovima, koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje godinama unazad. Na tom putu je, međutim, jedna prepreka, a to je Kosovo.

U poslednjih nekoliko meseci u Beogradu su boravili kineski predsednik Si Đinping, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron. Svaki od njih u Beogradu je završio željeni posao.

Prilikom majske posete Si Đinpinga Beogradu potpisano je 28 ugovora, kojima je “zapečaćena” ranija unosna saradnja. Iz ugla Pekinga. Jer će kineske, a ne srpske kompanije graditi nacionalni stadion od 600 miliona evra. Godinama dobijaju i izgradnju puteva i mostova, a fabrika “Ziđin” u Boru posluje po nekim svojim pravilima, kao država u državi…

Nemački kancelar Olaf Šolc u Beogradu je bio u julu i dobio je na poklon obećanje o rudniku litijuma u Srbiji. Da li će ga i dobiti zavisi od građana ove zemlje.

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić Foto: M.A./ATAImages

Predsednik Francuske Emanuel Makron bio nam je u poseti u avgustu. Doneo je ugovor o kupovini 12 francuskih borbenih aviona “rafal” po ceni od tričavih 2,7 milijardi evra. Sa Francuzima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovarao i izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji. Da li će to biti elektrana ili deponija, kako se ranije “šuškalo”, ostaje da vidimo…

PROČITAJTE JOŠ....

A po šta sad dolazi Erdogan?

Turski mediji pišu da posetom najpre Tirani, a zatim i Beogradu, njihov predsednik započinje “diplomatski maraton”, pošto će nakon Beograda otići i u ruski Kazanj na Samit BRIKS. Tema bi moglo biti nekoliko, a izdvaja se jedna – kupovina turskih “bajraktara”.

Komentarišući dolazak turskog predsednika, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Novu kaže da je sklon tome da će vojna saradnja i kupovina dronova biti glavna tema razgovora, ali da je nijedan od predsednika neće “gurati” u prvi plan.

Ofanziva Srbije na vojnom planu

“Erdogan je poznat po merkantilnom karakteru svoje politike, a neočekivano dugo nije bilo sastanka sa Vučićem. Pogotovu imajući u vidu da je Zapadni Balkan jedan od prioriteta njegove spoljne politike. U Ankari se najčešće govori o ekonomskoj saradnji, ali sam sklon da verujem da će ovog puta, ipak, akcenat biti na vojnoj saradnji i turskim “bajraktarima”. Naročito ako se uzme u obzir sveukupna ofanziva Srbije na vojnom planu i distanciranje od Rusije u ovoj oblasti”, kaže Jakšić.

Boško Jakšić Foto:FoNet/Milica Vučković

On smatra da trenutno imamo na delu svojevrsnu diversifikaciju snabdevanja oružjem.

“Poznato je da je Srbija veoma zainteresovana za kupovinu “bajraktara”. Bez obzira na ambicije Željka Mitrovića u proizvodnji dronova. Međutim, iako mislim da će to biti glavna tema, verujem da neće biti u pvom planu, već vrlo verovatnije ekonomska saradnja i Bosna i Hercegovina.
Turksa poslednjih godina zauzima jedan znatno balansiraniji stav po pitanju BiH, pa bi Vučić u tom balansiranju mogao da ga prati. Otvara mu se i prilika da se distancira od separatizma Milorada Dodika, ako hoće da se dodatno umili Erdoganu”, zaključuje Jakšić.

“Turska neće da naoružava neprijatelje Kosova”

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže daje interesovanje za nabavku “bajraktara” za potrebe Vojske Srbije aktuelno već nekoliko godina, ali da iz ove perspektive posmatrano, nije sigurno koliko se na tom polju odmaklo.

Foto:TV Nova

“Pojedini krugovi u Prištini godinama tvrde kako od toga neće biti ništa i da su dobili obećanje u Ankari da se Srbiji neće isporučiti ove letelice, jer kako kažu „Turska neće da naoružava neprijatelje Kosova“. Šta će na kraju od svega toga biti ostaje da se vidi ali ono što je primetno, jeste da je ponovo došlo do nešto većeg interesovanja Turske za ovaj region i Republiku Srbiju”, kaže Radulović i zaključuje

“U skladu sa tim, na polju daljeg razvoja bilateralne saradnje može se naći i pitanje saradnje u oblasti odbrambene industrije, što takođe nije novost. Ipak, ostaje da se vidi u kom će se pravcu dalje razvijati situacija i da li će zvanična Ankara dodati i Srbiju na listu zemalja kojoj prodaje svoje bespilotne letelice”.

Inače, predsednik Srbije je više puta govorio o tome da ima Erdoganovo obećanje d aćemo dobiti turske dronove.

On je o tome govorio nakon završene vojne vježbe Vojske Srbije sa bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022”, na kojoj je prvi put prikazano delovanje protivoklopnih raketa “kornet”.

“Tražio sam u razgovoru pre dva dana od predsednika Turske Erdogana “bajraktare” i dobio obećanje da ćemo preko reda moći da ih kupimo i uvrstimo u oružje Vojske Srbije”, rekao je tada Vučić.

O ovim dronovima govorio je i prilikom prethodne posete turskog predsednika Beogradu, 2022. godine.

Redžep Tajip Ergogan i Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Vučić je tada rekao da se na sastanku razgovaralo o većoj vojnoj saradnji i većoj saradnji namenskih industrija Srbije i Turske.

Ponovio je da Srbija želi da kupi turske bespilotne letelice.

„Stali smo u red i nadam se da ćemo to iduće godine moći da realizujemo. Mi smo spremni smo da platimo više novca nego što je prethodno dogovoreno i da ponudimo nekoliko stotina miliona evra“, rekao je Vučić.

Kosovu bajraktari prošle godine

Turski bajraktari stigli su na Kosovo prošle godine. Reagovao je sadašnji premijer, a tadašnji ministar odbrane Miloš Vučević.

“Ne samo da su Albanci dobili pet letelica bajraktar, nego i vrlo ozbiljne protivoklopne i protivtenkovske sisteme, kao i minobacače sa minama i još nešto što nije za potcenjivanje“, izjavio je Vučević i dodao da naše obaveštajne agencije to pažljivo prate.

“Bili smo upoznati istog trenutka kada su bajraktari stigli na Kosovo“, naglasio je on i upozorio da to ne menja odnos snaga, ali svakako menja sliku na terenu i predstavlja daleko ozbiljniji bezbednosni rizik i izazov za Srbiju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare