Eparhija raško-prizrenska odgovorila na Kurtijevo pismo

Politika 27. maj. 202117:40
Podeli:
Visoki Dečani
Foto: Shutterstock

Ako prištinske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku kosovskog ustavnog suda o priznavanju manastirske imovine, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Eparhija je to poručila povodom pisma koje je nedavno igumanu manastira Visoki Dečani, ocu Savi Janjiću, uputio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a u kojem mu je predočio „posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu“.

U saopštenju eparhije se podseća se da se odluka kosovskog ustavnog suda već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika.

„Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz vlade Kurtija javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira. Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama“, ističe Eparhija raško-prizrenska.

U ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno, zaključuje se u saopštenju eparhije.

Komentari

Vaš komentar