Foto: N1

Predsednica Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije Elvira Kovač izjavila je da sa evropske strane nema razumevanja za činjenicu da je, za razliku od zemalja Evropske unije, Srbija i dalje zavisna od ruskog gasa, iako radi na energetskoj diverzifikaciji.

„Parlamentarnom diplomatijom pokušavamo da objasnimo zašto Srbija još nije uvela sankcije Rusiji“, navela je Kovač, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kovač je na sastanku sa francuskim poslanicima Lilianom Tangi i Pjerom Anrijem Dimonom ukazala da Evropska komisija već drugi put predlaže otvaranje pregovaračkog Klastera 3, ali da od pojedinih članica EU dolazi poruka da se to neće dogoditi dok Srbija ne uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom.

„Svesni smo trenutne geopolitičke situacije u Evropi, u okolnostima rata u Ukrajini i pokušavamo da vratimo fokus EU na Zapadni Balkan“, navela je Kovač.

Ocenivši da je proces evropskih integracija dvosmeran i da njegova dinamika zavisi od Srbije, ali i od same EU, istakla je da EU često nema razumevanje za stavove Srbije, te je „veoma bitna podrška uticajnih zemalja EU, kao što je Francuska“.

Dodala je da među građanima raste evroskepticizam, kao posledica dugog trajanja procesa evropskih integracija i osećaja građana da se pred Srbijom stalno postavljaju novi uslovi, a da se nedovoljno vrednuje učinjeno u reformskim procesima.

Kovač je navela i da Srbija od samog početka podržava ideju stvaranja Evropske političke zajednice, ali da je bitno da to ne predstavlja „utešnu nagradu“ i zamenu za punopravno članstvo u EU, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da bi bilo od značaja i da se intenzivira saradnja sa kolegama iz Odbora za evropske poslove francuskog Parlamenta, imajući u vidu da Francuska kontinuirano pokazuje interesovanje za evropske integracije Srbije i celog Zapadnog Balkana.

Francuski parlamentarci Lilian Tangi i Pjer Anri Dimon interesovali su se kako Odbor za evropske integracije gleda na dinamiku pregovora Srbije za članstvo u EU, kao i na ideju Evropske političke zajednice.

***
BONUS VIDEO – Borko Stefanović: Bez obzira na ishod dijaloga sa Prištinom, EU neće odustati od sankcija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar