onkološki pacijenti vakcinacija
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Siromašna, autokratska i srećna što ima vakcine iz Rusije i Kine, Srbija u vakcinaciji protiv kovida-19 prestiže skoro sve zemlje EU, piše magazin Ekonomist, uz ocenu da se spoljnopolitička strategija srpskog predsednika Aleksandra Vučića da ne stvalja sva jaja u istu korpu - isplatila.

Vučić je kupio vakcine u Evropi, Rusiji i Kini i potpisao ugovore o proizvodnji ruske i kineske vakcine u Srbiji. I Kina i Rusija „nadaju se da će politikom cepiva potkopati veru u EU“, navodi britanski nedeljnik u novom broju.

Ankete, dodaje se, pokazuju da to deluje, iako neki Srbi misle da Kina zauzvrat očekuje komercijalne usluge.

Londonski nedeljnik piše da je EU Srbiji obećala sredstva za oporavak, ali još nije donirala vakcine. Dodaje se da je u međuvremenu, dodaje se, uspeh u obezbeđivanju vakcina na drugom mestu Vučiću omogućava da se predstavlja kao regionalni lider.

„Susedi Srbije imaju malo iluzija o njegovoj dobronamernosti. Ali, njegova veština u politici ‘uličarskog, gangsterskog stila’, i domaćoj i međunarodnoj, čini ga snagom koja nije za potcenjivanje“, ocenio je Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu.

Ekonomist navodi da je Srbija po sprovođenju vakcinacije među najbržima u svetu, a po ukupnom broju datih doza treća u Evropi i da su po besplatne vakcine u Srbiju došle i hiljade Bosanaca, Makedonaca i Crnogoraca.

List piše da se na vladinom veb-sajtu građani mogu prijaviti za kinesku, rusku, zapadnjačku ili bilo koju od raspoloživih vakcina, i dodaje da su oko tri četvrtine do sada datih doza bile kineske vakcine, da je „za traženo Fajzer cepivo možda potrebna veza“ dok se „stranicma daje Astrazeneka „verovatno zato što je mnogi domaći građani ne žele“.

Stopa zaraze i broj umrlih rastu uprkos vakcinaciji

Do 27. marta oko 20 odsto građana primilo je bar jednu dozu. Ipak, stopa zaraze i broj umrlih brzo rastu, navodi Ekonomist i prenosi reči Ivana Kostića hirurga u Čačku da se mnogi građani Srbije i ne trude da preduzimaju mere predostrožnosti, posebno oni koji su primili prvu dozu vakcine.

Za razliku od drugih u Evropi, u Srbiji nije bilo dužih zaključavanja. Zdravstveni sistem je istrošen: srpske bolnice imaju četvrtinu manje osoblja od zapadnoevropskih, delom i zbog toga što je mnogo migriralo, rekao je Kostić.

Što je još gore, dodaje Ekonomist, teorije zavere počinju da potkopavaju akciju vakcinacije. Jedno istraživanje pokazalo je da 70 odsto Srba veruje u barem jednu teoriju zavere o kovidu-19, poput one da je reč o bio oružju ili da virus šire proizvođači droga, dok je u zapadnoj Evropi taj postotak oko 25.

Od 1980-ih, kaže Vedran Džihić sa Univerziteta u Beču, Srbija se bavi „hiperprodukcijom“ teorija zavere, uglavnom ksenofobnih usmerenih na Albance, Bosance, Hrvate ili Vatikan pa sada građani imaju poteškoće da razlikuju bajkovite priče od stvarnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare