Foto: Shutterstock

Evropska komisija izrazila je zabrinutost da bi predviđene izmene srpskog Zakona o državljanstvu mogle da predstavljaju rizik za javnu politiku ili bezbednost EU, s obzirom da građani Srbije uživaju bezvizni pristup EU, izjavila je za N1 portparolka Evropske Komisije Anita Hiper, u odgovoru na pitanje o usklađenosti najavljenih izmena Zakona o državljanstvu sa procesom pristupanja EU.

Evropska komisija je zatražila od Srbije da uzme u obzir te primedbe, dodaje se u odgovoru i objašnjava da se one odnose na mogućnost da državljani trećih zemalja dobiju pristup Šengenskom prostoru.

“Predviđene promene bi obezbedile pojednostavljene procedure za dobijanje državljanstva nakon ograničenog perioda boravka. Kroz pojednostavljene procedure, državljani trećih zemalja kojima bi inače bila potrebna viza za putovanje u EU, mogli bi to da urade bez vize,” objasnila je Anita Hiper za N1.

Ona je dodala da Evropska komisija i srpske vlasti ostaju u kontaktu po tom pitanju.

Najavljene izmene Zakona o državljanstvu između ostalog predviđaju i da državljani trećih zemalja mogu da dobiju državljanstvo Srbije posle svega godinu dana boravka u zemlji, uz uslov da u njoj rade ili imaju otvoreno preduzeće. U tom slučaju njihovi supružnici automatski dobijaju uslov da zatraže prijem u državljanstvo Srbije.

***

BONUS VIDEO – Georgiev: Ključna pomoć koju smo dobili od Evrope je bezvizni režim, od 2009. smo normalni ljudi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare