Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija je preporučila da se dopusti ulazak u Evropsku uniju bez dodatnih restrikcija stranim državljanima koji su u potpunosti vakcinisani protiv kovida-19, te stižu iz država gde je epidemiološka situacija povoljna.

EU trenutno dopušta ulazak u turističke i druge neesencijalne svrhe državljanima sedam zemalja, a preporukom EK će se taj popis proširiti, prenosi Rojters.

„EK predlaže dopuštanje ulaska u EU za neesencijalne razloge ne samo za sve osobe koje stižu iz država s dobrim epidemiološkim situacijama, nego i za one koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcina koje je odobrila EU“, saopšteno je iz izvršnog tela EU.

„To bi se moglo proširiti i na vakcine koje su na listi za hitnu upotrebu Svetske zdravstvene organizacije. Dodatno, Komisija predlaže podizanje granice vezane za broj novih slučajeva kovida-19 koji se koristi za odlučivanje o listi država iz kojih se dopuštaju putovanja“, dodaje se u saopštenju.

Kako bi ograničila uvoz novih varijanti koronavirusa, Komisija predlaže i „ručnu kočnicu“ koja bi omogućila brzo uvođenje ograničavanja putovanja ako bi se u nekim državama zdravstvena situacija pogoršala.

Članice EU o svom pristanku na predlog Komisije razgovaraće u utorak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar