Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Saradnja i podrška među susedima je uvek dobrodošla, ocenjuju u Evropskoj komisiji povodom informacija da je Srbija tokom vikenda otvorila svoje centre za vakcinaciju protiv kovida 19 za građane regiona.

U Komisiji navode da ostaju fokusirani na to kako EU može da pomogne svoji susedima da se vakcinišu.

„Isporuka vakcina za zemlje Zapadnog Balkana je veliki prioritet za Evropsku komisiju i predsedsednicu Ursulu fon der Lajen. Tokom ovog vikenda ona je razgovarala sa liderima zemlja Zapadnog Balkana o isporuci vakcina čiju je kupovinu obezbedila EU, a koje bi trebalo da prvenstveno stignu do zdravstvenih radnika i najugroženjih građana u tim zemljama“, kazala je portparolka Komisije, Dana Spinat.

U Evropskoj komisiji podsećaju da rade na nabavci vakcina za zemlje Zapadnog Balkana kroz instrument Kovaks, ali i kroz direktnu bilateralnu isporuku vakcina nabavljenih za zemlje članice.

„O direktnoj isporuci vakcina iz EU za Zapadni Balkna se još razgovara i tu ne možemo da iznosimo više detalja. Razgovara se i sa prozvođačima vakcina koji treba da pristanu na te isporuke”, kaže portparolka EK Ana Pisonero.

Pisonero podseća da su tokom vikenda,i z međunarodnog instrumenta Kovaks, koga finasira i EU, stigle vakcine u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i na Kosovo.

”To su prve isporukuke iz Kovaksa ovim zemljma i sve su dobile po 24.000 doza AstraZeneke. Prethodno Albanija i BiH su dobile svoje prve vakcine preko Kovaksa”, rekla je Pisonero.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar