Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Američki ambasador u Nemačkoj i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel narednih sedmica će otići sa funkcije ambasadora SAD u Berlinu, javlja nemačka agencija DPA, a prenosi DW.

Teško da je bilo koji američki ambasador u Nemačkoj bio tako kontroverzan kao Grenel, ocenjuje DW i navodi da se očekuje da će njegov posao u Berlinu privremeno obavljati Robin Kuinvil, koja je od jula 2018. godine Grenelova zamenica.

Predsednik SAD Donald Tramp je Grenela u februaru iznenada vratio u Vašington time što ga je imenovao da privremeno preuzme funkciju koordinatora svih tajnih službi.

Pozadina ovog Trampovog poteza je to što je dotadašnji kooridnator Džozef Megvajer izgubio poverenje predsednika i podneo ostavku, a privremeno rešenje je moralo brzo da bude nađeno.

Sada je, međutim, nađen stalni koordinator za 17 tajnih službi SAD pošto je u četvrtak Senat potvrdio imenovanje kongresmena Džona Retklifa. U utorak, kada Retklif položi zakletvu, zvanično će se završiti Grenelov tromesečni mandat na toj funkciji.

Grenel je u februaru saopštio da želi da ostane ambasador, međutim dve nedelje kasnije internet portal „The Daily Wire“ je izvestio da je Grenel obavestio Belu kuću o nameri da podnese ostavku. Tada međutim ni Bela kuća niti ambasada u Berlinu nisu zvanično potvrdile ovu vest, ukazuje DW.

Američka ambasada ni sada ne kaže ništa o budućim planovima Grenela. U petak, posle potvrde Retklifa za novog koordinatora u Vašingtonu, ambasada u Berlinu je saopštila da je Grenel i na funkciji vršioca dužnosti koordinatora tajnih službi SAD zastupao politiku SAD imajući u vidu Nemačku.

Grenel, inače, važi za čoveka koji je krajnje lojalan Trampu, navodi DW.

Komentari

Svi komentari (1)