Dveri
Dveri Foto:N1

Pokret Dveri podržao je Srbe koji su napustili kosovske institucije i pozvao predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da raspiše izbore u četiri opštine na severu Kosova, ali i svim drugim opštinama.

„Do novih lokalnih izbora po srpskom ustavu i zakonima, privremeni organi svih opština na Kosovu i Metohiji treba da budu sastavljeni prema trenutnom sastavu novog saziva Skupštine Srbije“, navodi se u saopštenju Dveri.

U tom pokretu smatraju da trenutnu situaciju ne sme da rešava samo predsednik države ili vladajuća partija, već da je potrebno vanredno zasedanje skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, kao i nova posebna sednica parlamenta koja bi „što pre trebalo da bude održana u Kosovskoj Mitrovici ili Raški“.

Dveri smatraju i da aktuelna situacija ne sme biti iskorišćena za potpisivanje bilo kakvih novih sporazuma sa Prištinom, „a posebno ne francusko-nemačkog predloga koji sadrži prihvatanje Srbije da lažna država Kosovo uđe u UN“.

„Predlog Dveri je da Skupština, uz prisustvo predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Srba sa Kosova i Metohije, treba da bude upoznata sa tim predlogom i da ga posebnom rezolucijom odbije“, dodaje se u saopštenju.

Podsećamo, nepozive ostavke na svoje funkcije danas su podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sever, saopšteno je na konferenciji za medije Srpske liste.

BONUS VIDEO: Rakić objavljuje izlazak Srba iz kosovskih institucija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar