Boško Obradović Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Pokret Dveri saopštio je danas da je neophodno da nedelja u Srbiji bude neradna i u privatnom sektoru, kako bi taj dan služio za odmor i bio posvećen porodici, zbog čega je parlamentu podneo i predlog izmena i dopuna Zakona o radu.

Dveri su ocenile da se u Srbiji, od svih evropskih država u radu provede najviše časova u toku nedelje – 43,5 i da je jasno zašto nedelja i u Srbiji mora biti zakonski regulisana kao neradni dan.

U Holandiji radna sedmica traje 31,2 sata, u Danskoj, Norveškoj i Nemačkoj nešto malo više od 34 sati, i po navodima Dveri iz primera ovih evropskih zemalja se vidi da produktivnost uopšte na zavisi od broja radnih sati, što je teza koju aktuelna vlast uporno pokušava da nametne.

Austrija, Belgija, Кipar, Grčka, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija su evropske države koje imaju neradnu nedelju, u tom pravcu razmišlja se i u Italiji, dodale su Dveri ističući da u okruženju Crna Gora i Severna Makedonija već imaju neradnu nedelju, a na tom putu je i Hrvatska.

„Jedino predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje građanima da ‘dok je živ neće da prihvati da nedelja bude neradna i da ko hoće da ne radi nedeljom, neka ide u druge zemlje'“, napomenule su Dveri.

Bonus video: Dveri traže formiranje skupštinskog Kolegijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar