Božidar Delić Foto:Medija Centar Beograd

Nekadašnji general Božidar Delić preminuo je danas nakon duge i teške bolesti. Potpredsednik aktuelnog saziva Skupštine Srbije iza sebe ima dugogodišnju vojnu i političku karijeru.

Prema dostupnim podacima, Delić je rođen 1956. godine u Prizerenu, a Vojnu akademiju je završio u Beogradu.

Pročitajte još...

Službovao u Bileći, Prizrenu i Leskovcu, bio je načelnik štaba beogradskog korpusa i zamenik načelnika operativne uprave Generalštaba vojske Jugoslavije. Tokom sukoba na teritoriji bivše SFRJ boravio je na mnogim ratištima, a najviše na dubrovačkom. Tokom sukoba na Kosovu i Metohiji i za vreme NATO bombardovanja bio je komandant brigade Vojske Jugoslavije raspoređene na granici Srbije i Albanije. Čin generala dobio je 1999. godine, navodi se na sajtu Istinomera.

Delić je bio svedok u Haškom tribunalu u procesima protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, generala Vladimira Lazarevića i bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića. Izjavljivao je da je spreman da pred Tribunalom svedoči i kao vojni veštak u odbrani lidera radikala Vojislava Šešelja.

Od 2006. bio je član Srpske radikalne stranke, a nakon cepanja SRS Delić se priklonio Srpskoj naprednoj stranci. Ostaće upamćen da je u tom trenutku zaplakao pred novinarima zbog političkog razlaza sa SRS. Zbog neslaganja sa politikom stranke februara 2011. napustio je naprednjake i vratio se u SRS.

Bio je narodni poslanik u dva mandata (2007-2008, 2008-2012). U sazivu od 2008. do 2012. bio je potpredsednik Skupštine Srbije i  član Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za Kosovo i Metohiju.

Nakon parlamentarnih izbora 2016. godine opet je izabran za poslanika na listi Srpske radikalne stranke.

Posle parlamentarnih izbora u junu 2020, na kojima SRS nije preskočila izborni cenzus od tri odsto, razišao se sa liderom SRS Vojislavom Šešeljem.
„Razlozi za ponovni razlaz sa radikalima bili su brojni, a među glavnim su navedeni Šešeljevo iskorišćavanje stranke za ličnu materijalnu korist, kao i nekritikovanje politike Aleksandra Vučića, preneo je Danas Delićeve razloge ponovnog razlaza sa Šešeljem.
U septembru 2020. sa bivšim funkcionerom Srpske radikalne stranke Nemanjom Šarovićem osnovao je pokret „Ljubav, vera, nada“. Istakli su da će Šarović biti predsednik, a Delić zamenik predsednika i napomenuli da kao svog političkog protivnika vide predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Koalicija Nada
Miloš Jovanović i Božidar Delić, Srpska koalicija NADA predala je noćas svoju izbornu listu Foto:FoNet/NADA

Početkom 2022. Delić je saopštio da više nije zamenik predsednika pokreta „Ljubav, vera, nada“ i da je osnovao pokret „Nema nazad – iza je Srbija“.

U februaru 2022. saopšteno je da će na predstojećim parlamentarnim izborima Delić biti nosilac liste NADA, koju čine DSS, POKS i 25 udruženja građana,

„Delić je objasnio da je kandidaturu prihvatio jer NADA obuhvata ljude sa kojima je godinama i decenijama unazad kao vojnik činio ono što je Srbija tražila. Zajedničko je, objasnio je Delić, osim ljubavi prema Srbiji, i to što imaju iste stavove o politici, ekonomiji i tome kako zemlja treba da izgleda u budućnosti. ‘Rešio sam da sve svoje intelektualne i fizičke mogućnosti dam u koaliciju NADA, sa verom da ćemo postići rezultat koji će uticati da Srbija u budućnosti krene pravcem kojim treba da krene’, poručio je Delić, koji je bio ratni komandant 549. motorizovane brigade 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila 2022. koalicija NADA osvojila je 15 mandata, a Delić je postao poslanik u Skupštini Srbije.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, održanoj početkom avgusta 2022, izabran je za potpredsednika parlamenta.

Optuživan za ratne zločine

Udruženje za ratne zločine “Đakovica 98-99” podnelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova krivičnu prijavu u sektoru ratnih zločina protiv Božidara Delića, uz navode da je on učestvovao u zločinima kao civil.

U selu Trnje u opštini Suva Reka su 25. marta 1999. godine srpske paravojne i vojne snage ubile 46 albanskih civila. Delić se sumnjičio se da je imao direktnu odgovornost za počinjenje zločina u Trnju, kao i za ubistva stotina drugih građana u Prizrenu, Orahovcu i Dragašu.

U vreme kada su zločini počinjeni 1998-1999., Delić je komandovao 549. motorizovanom brigadom Vojske Jugoslavije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare