Đurović (NS): Ostavka Mihajlović zbog železničkih nesreća

Politika 28. jul. 202018:03
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Narodna stranka zahteva hitnu ostavku ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović zato što, kako su naveli "u prethodne četiri godine nije bila sposobna da obezbedi sredstva za rešavanje problema signalizacije na pružnim prelazima na kojima građani i dalje ginu".

„Od 2015. godine poginulo je i teško povređeno više od 340 ljudi u 672 železničke nesreće, dok država troši novac na besmislene projekte poput novogodišnje rasvete. Neko konačno mora da odgovara zbog bahatosti i nestručnosti“, izjavio je danas član Predsedništva Narodne stranke Lazar Đurović.

On je dodao da je nedavna pogibija bračnog para na pružnom prelazu kod Šapca poslednji primer koji bi trebalo da ukaže nadležnima da hitno počnu sprovođenje projekta obezbeđivanja svih pružnih prelaza u Srbiji.

„Prosto je neverovatno da ni teška nesreća u decembru 2018. godine na pružnom prelazu kod Niša, u kojoj je u sudaru autobusa ’Niš ekspresa’ i voza poginulo osam ljudi, a 27 teško povređeno, nije bila opomena za Zoranu Mihajlović i Vladu Srbije da hitno reše probleme pružnih prelaza“, rekao je Đurović.

On je istakao da je od 2.200 pružnih prelaza obezbeđeno tek 500, dok oko 1.600 prelaza nema ništa osim vertikalne signalizacije, odnosno znaka „Stop“ i Andrejinog krsta, a deo prelaza ima branike ili polubranike koji su često u veoma lošem stanju.

„Za obezbeđivanje svih pružnih prelaza potrebno je između 200 i 250 miliona evra, koliko država namerava da izdvoji za potpuno nepotrebni nacionalni stadion. Da li je stadion važniji od ljudskih života“, upitao je Đurović.

Đurović je naveo da u prethodne četiri godine i pored više stotina poginulih i povređenih, nije izdvojila sredstva za obezbeđivanje pružnih prelaza i da zato mora da snosi odgovornost i da više ne obavlja funkciju ministra saobraćaja, niti bilo koju javnu funkciju.

Komentari

Vaš komentar