Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da tehnički premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljib Kurti nije ukinuo takse na robu iz centralne Srbije i da ne treba nasedati na lažne vesti.

Aljbin Kurti nije ukinuo takse, već je najavio samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za građane i privredu, koje naziva reciprocitetom, naglasio je Ðurić u saopštenju..

Ovim se, istakao je on, situacija ne deeskalira i ne vraća na stanje pre uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.

Ðurić je naveo da Priština nastavlja da se poigrava ovim pitanjem i ekonomskom perspektivom društva na Kosovu i Metohiji i naglašava da je ova odluka predstava namenjena delu međunarodne zajednice.

„Smatram, međutim, da nikako nije vreme za mere poput onih koje je večeras usvojila Priština, već je ovo vreme kada čak i duboke i suštinske razlike sa Prištinom treba da budu po strani, i kada svi treba da snažno i neposredno sarađujemo na prevazilaženju epidemije koja ne zna za granice, političko opredeljenje, veru i naciju> zaključio je Ðurić.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom, a što se Bosne i Hercegovine tiče, taksa se ukida bez ikakvog uvođenja recipročnih mera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram