Marko Đurić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Srbija planski i racionalno nastavlja da snaži svoje partnerstvo sa SAD, a postojana uzlazna putanja u odnosima dve zemlje je neophodan preduslov za ostvarivanje većine srpskih nacionalnih i državnih interesa, bilo da je reč o ekonomiji, politici, kulturi, bezbednosti, regionalnim i evropskim integracijama, Kosovu i Metohiji, ili položaju srpskih građana u regionu, poručio je ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić.

„Dobra saradnja Srbije i SAD nije isključiva prema drugima, naprotiv. Trud koji uz snažnu podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije ulažemo na ovom planu vitalno je važan i za očuvanje samostalne i uravnotežene spoljne politike slobodne i nezavisne Srbije“, dodao je Ðurić na Fejsbuku.

On je istakao da je samo u poslednjih nedelju dana imao još jedan ozbiljan sastanak u Beloj kući o perspektivi bilateralnih odnosa sa zvaničnicima iz spoljnopolitičkog tima predsednika SAD Bajdena, ozbiljan i prijateljski sastanak sa specijalnim izaslanikom Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom na istu temu, susret i razgovor sa predstavnicima Američkog jevrejskog komiteta AJC, susret sa koordinatorom CDU za saradnju Nemačke i SAD Peterom Bajerom.

U tom periodu Ðurić navodi da je učestvovao „na Maifestu u organizaciji Nemačko-američke privredne asocijacije, na kome su učestvovali i lideri vodećih kompanija i banaka iz obe zemlje“, kao i da je imao „odvojene i pojedinačne susrete i razgovore sa čak osmoricom viđenih i uticajnih srpskih iseljenika kao deo rada na upoznavanju i postepenom ponovnom okupljanju oko srpske stvari“ zbog čega je, kako navodi, u poslednjih deset dana, osim u Vašingtonu, boravio i u Njujorku i u Čikagu.

Ambasador Srbije je naveo da se u poslednjih nedelju dana video i sa dva velika potencijalna ulagača u Srbiju i istakao da je sa jednim već potpisan Memorandum o razumevanju (MOR) o izgradnji sedam solarnih polja u Srbiji, a da drugi dolazi iz potpuno druge oblasti.

Na Ðurićevoj agendi prošle sedmice bio je i „lep susret sa pukovnikom Džonom Kapelom, predsednikom Fondacije „Misija Halijard“, zato što je važno da negujemo sećanje na čojstvo Srba koji su spasavali američke pilote“.

Prema rečima ambasadora, ovaj sjajan čovek čiji rad podržavaju institucije Srbije radi na tome da se postavka o misiji „Halijard“ do kraja godine uvrsti u još tri američka muzeja“.

„Posebno važan trenutak ove nedelje je prijem u našoj rezidenciji koji smo organizovali za deset novih američkih diplomata koji u julu i avgustu stižu u misiju u Beograd. Sa svakim od njih porazgovarao sam o prioritetima naše zemlje, ali i o životu u Srbiji. Tim jednog od dva popularna vašingtonska srpska restorana, uz sadejstvo sa mojom suprugom, potrudio se da gosti steknu i pravi domaćinski prvi utisak o srpskim gurmanlucima i pićima“, napisao je Ðurić.

BONUS VIDEO VIDEO Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar