Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vest da je preminuo mitropolit Amfilohije izazvala je reakcije kod velikog broja građana, kako onih "običnih", tako i kod političara. Jedan od njih, novi srpski ambasador u SAD Marko Đurić, oprostio se na svom Tviter profilu od mitropolita, napisavši "da je Amfilohije bio veliki čovek". Ništa ovo ne bi bilo čudno, s obzirom na to da su se mnogi na sličan način oprostili. Međutim, ono što Đurića izdvaja od drugih jesu prethodni tvitovi, gde je preminulog mitropolita praktično vređao.

Na vest da je preminuo mitropolit Amfilohije, Đurić je tvitnuo da je on bio veliki čovek i veliki neimar srpske crkve.

„Slabiji smo za njegov odlazak. Bog da mu dušu prosti“, napisao je novi ambasador Srbije u SAD.

Ubrzo je društvenim mrežama počela da se deli fotografija tvita istog Marko Đurić, koji je u to vreme bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Tada je bio prilično oštar prema Amfilohiju.

„Mitropolit Amfilohije je, izgleda, odavno prestao da se bavi crkvenim pitanjima i zagazio ozbiljno u blato opozicione, srpskim interesima nenaklonjene, dnevne politike i svrstao se u red onih kojima srpski interesi nisu na srcu i nisu naklonjeni“, napisao je tada Đurić u tvitu.

„Jadni nesrećnik treba jednog dana deci da objasni pojam dvoličnosti“, „Dobro, to je njemu hobi, tako je i za Olivera Ivanovića pisao i pričao, još i na sahranu išao“, „Ovako je isto govorio i za Olivera“, „I zar vas nešto može iznenaditi od Marka Đurica??“, „U strahu su velike reči“, „Sramno“, samo su neki od komentara građana na društvenim mrežama.

Povodom ovog tvita oglasio se i Petar Đurić, koji je postao poznat javnosti nakon protesta iz jula meseca koji je prokomentarisao Đurićevu objavu.

„Čuveni rektalni spelolog. Kako te nije sramota da kaljaš prezime Đurić? Sa čije god da si grane“, napisao je Petar.

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u petak u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen danas, nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici. U kripti Sabornog hrama u Podgorici počivaće ovozemaljski ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare