Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC; Miljana Isailović/Nova.rs

Odbornici opozicione koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini grada Niša Miodrag Stanković i Branislav Jovanović najavili su podnošenje odborničke inicijative za što hitnije raspisivanje konkursa za izbor načelnika gradskih uprava i direktora javnih preduzeća koji su u statusu vršioca dužnosti, kako bi na ta mesta bili postavljeni stručni ljudi.

Stanković je istakao da je Niš punih deset godina u v.d. statusu, a u gradu se iz godine u godinu samo smenjuju vršioci dužnosti  direktora javnih i javno komunalnih preduzeća.

“Prema našim saznanjima, u ovom trenutku, zaduženje grada i gradskih preduzeća prelazi 4,5 milijardi dinara, što govori da smo u totalnom kolapsu sa ovim lokalnim rukovodstvom.  Odlukom Gradskog veća, svih šest gradskih uprava promenilo je čelne ljude što govori da one nisu funkcionalne i da se vode političkim, a ne profesionalnim interesima, kao i da su v.d. načelnici pod konstantnim pritiskom“, izjavio je Stanković.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, izbor svih direktora za vreme vlasti Srpske napredne stranke u Nišu je očigledan primer stranačkog zapošljavanja i nepoštovanja zakona.

„Svi smo bili svedoci kršenja zakona da bi se namirile stranačke struje prilikom izbora direktora javnim preduzećima i javno-komunalnim preduzeću  u Nišu 2017. godine, a sada  se suspenduju institucije dok se odlučivanje o svemu prenosi u ruke jedne političke stranke”, rekao je Stanković.

Branislav Jovanović, istakao je  bi „Niš, moj grad“ kada bi dobio šansu za odlučivanje, za godinu dana gradu obezbedio milijardu dinara „racionalizacijom, uštedom i reorganizacijom“.

„U Nišu se ništa kapitalno ne radi već se vlast bavi isključivo sobom, smenama, rotacijama i rehabilitacijom već izgrađenih ulica. Primer je Francuska ulica koja se otežano radi, iako se samo grebe i menja asfalt“, kazao je Jovanović.

On je istakao da je gradski prevoz u Nišu poskupeo 33 odsto, grejanje 11 odsto, a lokalna vlast za to vreme samo putuje. Bili su, dodao je, skoro u Beču, zatim su posetili sajam u Dubaiju, a najnovija je poseta Šarm el Šeiku.

„Brojna delegacija trenutno boravi u Egiptu gde će razgovarati o turizmu.  Trebalo je da tamo idu oni koji su zaduženi za resor turizma, a ne delegacija sastavljena od preletača iz drugih stranaka. Ko to plaća? Koju korist će grad imati od toga? Možda idu po kamilu za jahanje koja će biti atrakcija akva parka, po ugledu na Palminu žirafu ili će Egipćanima preneti iskustva naše muzičke i svetleće fontane sa trga“, izjavio je Jovanović.

Odbornici koalicije „Niš, moj grad“ najavili su da će podneti odborničku inicijativu da se u gradu što pre uradi rebalans budžeta i to u delu socijalnih davanja i predložiće konkretne mere za pomoć deci i penzionerima koji su najviše pogođeni krizom.

BONUS VIDEO Skandal u Nišu: Došla da prijavi nelegalne, inspektor je poslao da se leči

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar