Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je odobrenje Glavnog odbora stranke za postizanje eventualne koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja i socijaldemokratskom inicijativom NISMA Fatmira Ljimaja, prenosi Gazeta Ekspres.

U dopisu, koji je lider DSK Isa Mustafa poslao svim članovima Glavnog odbora stranke, navodi se da oni treba da se do 14. aprila izjasne o eventualnoj koaliciji te stranke sa ABK i NISMA, prenosi Kosovo onlajn.

U zahtevu se podseća na smenu vlade i navode kriterijumi za to ko može da bude ministar u novoj vladi u Prištini.

„Kriterijum za novu vladu biće taj da nijedan član vlade nije imao i nema problema sa zakonom, da ima profesionalne veštine i da ga građani smatraju prihvatljivim“, navodi se u dopisu.

Kosovski parlament izglasao je nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje, koja je formirana koalicionim sporazumom sa Demokratskim savezom Kosova, 3. februara.

Vlada je trajala samo 50 dana jer se Samoopredeljenje nije složilo sa stavom DSK da se ukine taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, bez uspostavljanja reciprociteta, niti sa proglašavanjem vanrednog stanja zbog korona virusa.

Nakon toga, Kurti je razrešio ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua, koji je ujedno i zamenik predsednika DSK, posle čega je okončana koalicija dve stranke, a zatim je i „pala“ Kurtijeva vlada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram