Zoran Lutovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da su "svi izgledi" da će vlast i u 2022. godini nastaviti sa "kratkovidim vođenjem" ekonomske politike.

Ta stranka je u saopštenju navela i da takav način vođenja ekonomske poltike više zavisi od istraživanja javnog mnjenja, „nego od želje da se pomogne građanima i ostvari boljitak na duže staze“.

Resorni odbor DS za privredu je ocenio da takav pristup odmaže privredi a time i građanima, „koji će morati da nose teret loših odluka kroz povećanje cena i poreza, kao i otplatu zaduženja“.

Ukazano je i da je „neophodno što pre promeniti pristup i preusmeriti pomoć tamo gde bi podrška države mogla da ima pozitivne dugoročne efekte“.

Ocenjeno je i da će, zbog očekivane inflacije, kada novoobećana pomoć građanima bude legla na račun, vredeti dosta manje.

„Primera radi, 100 evra iz maja 2020, danas vredi manje od 90 evra“, navodi se u saopštenju.

Upozoreno je da veći problem predstavlja to što bi to „najnovije upumpavanje“ novca u ekonomiju moglo da ima dalekosežno štetne efekte i utiče na dodatno ubrzanje rasta cena.

Navedeno je i da se „režim odlučio za dosta rizičan potez“ koji, kako je ukazano, „u srži predstavlja razbacivanje s novcem građana“

Dodaje se i da će se uskoro videti koliko je novačana pomoć građanima tačno doprinela trenutnom nivou inflacije.

„Slično bi moglo da se ponovi i u narednom periodu, sa tim što bi očekivano upumpavanje novca moglo biti još pogubnije, i moglo bi da još više utiče na nivo inflacije“, navela je ta stranka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar