Foto:N1

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je neophodno uložiti više resursa u prevenciju koja bi dovela do smanjenja nasilja i podržala preporuku Autonomnog ženskog centra za osnivanje posebnog nadzornog tela.

„U potpunosti podržavamo preporuku Autonomnog ženskog centra za osnivanje posebnog nadzornog tela koje će pratiti slučajeve ubistava žena i ukazivati nam kako najefikasnije možemo da zaštitimo građanke Srbije“, rekla je u pisanoj izjavi članica Glavnog odbora DS Aleksandra Jevtić.

Povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, Jevtić je rekla da DS zahteva da se izvrši kontrola postupanja nadležnih institucija, ocenjujući da je neophodno utvrditi da li je bilo propusta, a osvrnula se i na slučaj ubistva žene u Valjevu koji se desio u ponedeljak.

„Prema informacijama dostupnim javnosti, počinilac je bivši partner koji je već bio pod merom zabrane prilaska zbog porodičnog nasilja. Ova žena se očito obraćala za pomoć nadležnim institucijama i tražila zaštitu. Da li je došlo do propusta u proceni rizika? Da li je njeno ubistvo moglo da bude sprečeno pravovremenom reakcijom institucija?“, upitala je Jevtić.

Prema njenim rečima, u Srbiji je od početka godine ubijeno sedam žena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar