Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Demokratska stranka (DS) je pozdravila najavljeno ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ali smatra da će vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) verovatno uspeti da kontroliše sve tokove u javnom sektoru, zbog čega sumnja u svrsishodnost izmena Zakona o budžetskom sistemu.

Iako ocenjuje da ukidanje principa da se za svakog novozaposlenog mora dobiti odobrenje komisije Vlade Srbije, jer je to „preduslov za zaustavljanje partijskog kadriranja“, DS dodaje da je vladajućoj stranci naizgled prioritet „predizborni inženjering o državnom trošku“.

Povezane vesti:

„Paralelno sa ovim predlogom definisan je i procenat povećanja plata u javnom sektoru, što je apsolutno opravdano kada su u pitanju zdravstveni i prosvetni radnici. Ovi predlozi članovima SNS-a otvaraju vrata mnogih javnih preduzeća uz primamljive plate, koje su čak 25 odsto u proseku veće nego u privatnom sektoru. Zauzvrat su dužni samo da svojoj partiji uzvrate povećanjem mobilnosti i produktivnosti za još jedan krug predizborne kampanje“, ocenio je Miloš Lekić, član Političkog saveta Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu.

Ocenio je i da će se SNS truditi da za sebe i svoje potrebe čvršće veže članstvo da bi „predupredila iznenadjenja“ na izborima 2022. godine, a „najsigurniji način (za to) je podela sigurnih poslova u državnim firmama i uvećane plate. To je jasan znak da smo u kandžama partijske države“, ocenio je Lekić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar