Olivera Zekić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Članice i članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) obustavom rada prekršili su Ustav, Zakon o štrajku i Zakon o državnim službenicima i morali bi da budu razrešeni sa svojih pozicija kao što to predviđa Zakon o elektronskim medijima, saopštio je Odbor Demokratske stranke (DS) za informisanje.

„Ovo nije prvi put da REM u ovom sastavu ne radi u interesu građana, samo je ovog puta u pitanju očigledna besmislena igra, karakteristična za vladavinu Srpske napredne stranke i njenih postavljenika“, saopšteno je.

Dodaje se da po Zakonu o štrajku pravo na obustavu rada imaju samo zaposleni u cilju organizovanog pritiska na poslodavca, odnosno Vladu, što nije slučaj kada je REM u pitanju.

„Imajući u vidu sve ostale nezakonitosti u postupku dodele nacionalnih frekvencija, može se naslutiti da se iza ovog poteza REM krije namera o prolongiranju dodele pete frekvencije“, istaknuto je.

Na taj način, zaključeno je, vlast nastavlja da vlada „mrakom i strahom, jer im to očigledno obezbeđuje trajanje“.

Savet REM-a je 8. decembra saopštio da je doneo odluku o obustavi rada te institucije. Razlozi za takvu odluku su, kako se navodi, brojni, ali se ističe da su „kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u“.

***

BONUS VIDEO: Nikola Jovanović: REM je spreman na kompromise, ali samo sa vladajućom strankom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar