preminuli lekari
Doktori preminuli od koronavirusa Foto: Privatna arhiva, Printscreen, Arhiva

Demokratska stranka (DS) podržala je danas zahtev Sindikata lekara i farmaceuta Srbije da se porodicama svih lekara i zdravstvenih radnika preminulih tokom epidemije virusa korona, omogući korišćenje penzije u visini nacionalne, a njihovoj deci stipendije do kraja školovanja.

Predsednik Odbora za zdravstvo DS Miro Čavaljuga ocenio je da je taj zahtev „ne samo opravdan nego i jedini način da se aktuelna vlast barem delimično iskupi za sopstveno delovanje i posledice (ne) rada koje osećaju svi građani Srbije“.

„Izuzetno nam je važan i predlog da se odgovornost za smrt naših kolega definitivno realizuje i to u što kraćem roku“, naveo je Čavaljuga, a prenela Demokratska stranka.

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta organizovali su ranije danas u Beogradu pomen za 105 zdravstvenih radnika koji su preminuli tokom epidemije korona virusa i zatražili da njihovim porodicama budu dodeljene nacionalne penzije.

Od Vlade Srbije su zatražili i striktno poštovanje zakona, pravilnika i drugih propisa o upućivanju radnika u kovid 19 jedinice – smene koje nisu duže od šest sati, obavezno smenjivanje lekara na najviše mesec dana rada u kovid-19 jedinicama i frekventna testiranja zdravstvenih radnika.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar