Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Resorni odbor za zdravstvo Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da je organizacija rada zdravestvenih radnika vrlo loša, posebno kad je reč o čuvanju zdravlja i života lekara i celokupnig zdravstvenog osoblja.

Prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, od početka epidemije korona virusa, od posledica zaraze preminulo je više od 70 lekara u Srbiji.

„U nekim ustanovama se ne poštuju elementarna epidemiološka pravila kad je reč o segregaciji crvenih zona. Osoblje radi u šemi rada koja je objektivno neljudska – ne može fizički da se izdrži“, navodi DS.

Pročitajte još...

U saopštenju se naglašava da nema dovoljne i jasne edukacije za lečenje bolesti i ponašanje u borbi protiv virusa, da se javlja stalna stručna nekompetentnost, odnosno da „svi rade sve“.

„Tako se formiraju i timovi – svi mogu da rade. Upotreba neadekvatnih testova za testiranje zdravstvenih radnika je samo proširila unutrašnje zaražavanje. Oprema je nekad adekvatna, nekad improvizovana. Skoro nikad sa optimalnim vremenom korišćenja“, dodao je DS.

Stranka je istakla da broj preminulih lekara od posledice zaraze raste svaki dan i da je dobio „teške i nesagledive“ razmere.

„Кao lekari, mi članovi Resornog odbora za zdravstvo DS, ne možemo da se ne zapitamo ono što se pita celokupna misleća javnost ove zemlje, a to je: zbog čega nam umiru kolege“, upitao je DS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar