Društvo sudija Srbije: Nije trenutak za promenu Ustava

Politika 29. apr. 202113:08
Podeli:
Čekić, sud, pravda
Foto: Shutterstock

Društvo sudija Srbije upozorilo je danas, na javnom slušanju o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, da nije povoljan trenutak za to, napominjući da ovaj proces ne treba ograničiti rokovima, posebno što bi mogao da bude veoma kratak.

„Naš stav je da se vremenski period za izmenu Ustava u ovoj oblasti ne sme pretpostaviti kvalitetu postupka koji mora da omogući da se donesu najbolja rešenja“, rekla je predstavnik tog strukovnog udruženja Nada Đorđević, na javnom slušanju u Skupštini Srbije.

Ona je navela da promena Ustava treba da se obavi za vreme trajanja jednog saziva skupštine, jer bi se drugačije on kršio, a da se vanredni parlamentarni izbori očekuju već u aprilu naredne godine.

„Mnogi nedostaci Ustava, u oblasti pravosuđa, mogu se otkloniti i kroz zakone“, rekla je Đorđević.

Prema njenim rečima, ukoliko skupštinski Odbor za ustavna pitanja i pravosuđe prihvati inicijativu Vlade za izmenu Ustava, bilo bi neophodno da formira radnu grupu sa ciljem da se pravosuđe depolitizuje, ojača nezavisnost sudstva i samostalost tužilaštva.

U tu radnu grupu, rekla je, treba da uđu eminentni poznavaoci ustavnog prava.

Ona je podsetila da je vlada u oktobru 2018. uradila Nacrt amandmana za promenu Ustava u oblasti pravosuđe, ali su, kako je navela, ta rešenje gora nego u postojećem Ustavu, koji je neophodno menjati.

Kako je rekla, negativni stav su prema tim rešenjima zauzeli najpoznatiji domaći pravni stručnjaci.

Ministarka pravde Maja Popović je navela da izmena Ustava treba da doprinese vladavini prava i ispunjenju međunarodnih obaveza u procesu evrointegracija.

Prema njenim rečima, nephodan je bolji sistem za izbor sudija i tužilaca, kao i da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca ojačaju i da preuzmu vodeću ulogu u rukovđenju pravosuđem ali i da imaju veću odgovornost za svoje udluke.

Ona je rekla da su među najvećim kritičarima nacrta amandmana, urađenih u vreme njene predhodnice, i oni koji su naneli veliku štetu svojom reformom pravosuđa, kada je sproveden reizbor sudija.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je rekao da je zagovornik što šire javne rasprave o promenama Ustava, jer smatra da je to jedini način da se dođe do rešenja koja će na dugi rok osigurati poštovanje demokratskih načela i još ubedljiviju pravnu sigurnost.

„Ustav se ne menja svakog dana. Moje, ali i ne samo moje, poimanje pravnog poretka je da dugotrajnost ustavnih odredbi jeste preduslov za stabilnost i funkcionalnost jednog pravnog sistema, kao garancije punog poštovanja gradjanskih i ljudskih sloboda, podele vlasti i drugih temeljnih principa savremene demokratije“, istakao je Dačić.

Navodeći da je bilo nekih nedoumica u javnosti, on je istakao da se menjaju odredbe Ustava koje se tiču pravosuđa i da ni o kakvim drugim promenama neće biti reči.

„Podsećam vas da je ceo proces za izmenu Ustava vrlo kompleksan i da vrlo precizno propisuje nekoliko faza, uz obavezu da onaj saziv parlamenta koji inicira promenu Ustava treba i da je okonča. Razume se, uključujući i referendum na kojem bi se građani izjasnili o predloženim izmenama“, ukazao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar