Foto: Printscreen N1

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kao glavni problem vezan za buduću kosovsku vlade vidi - mogu li Ramuš Haradinaj i Avdulah Hoti, lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za premijera ispred Demokratskog saveza Kosova, da pomire stavove oko taksi i nastavka razgovora sa Beogradom.

„To su suprotstavljeni stavovi i ne znam kako će sve to funkcionisati“, kaže Drecun za Tanjug na pitanje šta se može očekivati od nove prištinske vlade.

Govoreći o Hotiju, Drecun kaže da o njemu možemo da sudimo na osnovu zvaničnih stavova koje ima DSK, kome on sam pripada.

Podseća da se DSK sada zalaže za ukidanje taksi, za uklanjanje reciprociteta i nastavak razgovora sa Beogradom i, u tom smislu, ocenjuje Drecun, očigledno žele da budu usklađeniji sa politikom koju vode SAD.

„Ne verujem da on može nešto posebno da iskače iz okvira te stranačke politike. Ali, sa druge strane pitanje je kako mogu da realizuju taj ‘ključni cilj’ nove vlade, kako su ga definisali, kada će biti u koaliciji sa strankom Ramuša Haradinaja, koji čvrsto stoji na pozicijama da takse koje je on sam uveo, treba da ostanu na snazi, koji se protivi nastavku razgovora sa Beogradom“, kaže Drecun.

Drecun kaže da će vreme pokazati kako će se uskladiti te dve potpuno suprotstavljene politike i stavovi.

„Sve je i dalje veoma neizvesno. Politički je to veoma nestabilna situacija, tim više, što je Samoopredeljenje dobilo najviše glasova, a oni sada neće učestvovati u ovoj većini, pa se otvara pitanje legitimiteta nove vlasti“, ukazuje Drecun i očekuje da će se to negativno odraziti na eventualni nastavak razgovora Beograda i Prištine.

Dodaje da ne zna šta bi na KiM moglo novo da se desi, budući da se sve albanske stranke zalažu za to da Srbija prizna samoproglašenu državu Kosovo i za ujedninjenje sa Albanijom, neke otvoreno ili prikriveno, ali to je njihov strateški cilj, koji gledaju da ostvare što pre, sa što manje štete.

„Kod njih je uvek prisutna politička nestabilnost, sve se dešava u poslednjem trenutku, sve su kombinacije moguće… Svi gledaju svoje interese, sve je pitanje i koliko zavise od nekih snažnih država na zapadau, koliko žele da se povinuju zahtevima političkim sugestijama Vašingtona, Brisela, Berlina, nekih drugih centara moći“, rekao je Drecun.

Kao mogućnost vidi i održavanje novih izbora,nakon kojih bi se formirala neka druga većina, ali, ponavlja, to samo pokazuje stepen političke neizvesnosti i nestabilnosti među Albancima sa KiM.

„U takvim uslovima, ne vidm jednog stabilnog partnera koji bi imao pun kapacitet za razgovor sa Beogradom, i da eventualno nešto dogovori i da se to posle realizuje. To u ovim uslovima nije moguće i iluzorno je očekivati da bi bilo šta moglo da se pomeri napred“, rekao je Drecun.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar