Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović izjavio je u Novom danu, govoreći o navodima Milana Stamatovića o migracijama birača, da "možda on ipak radi za opoziciju, pošto priča o tome". On se osvrnuo se i na pretnje Vlada Georgieva upućene Danasu, napominjući da u da u društvu postoji „normalizacija pretnji novinarima“.

Kako je rekao, govoreći o navodima da vlast dobija beogradske izbore, „možda je to dobro za opoziciono biračko telo, koje bi bilo više motivisano da zna to što je Vučić rekao“.

PROČITAJTE JOŠ...

„Možda je tačno, možda nije, mada on stalno gleda istraživanja, kreira svoje nastupe na osnovu tih istraživanja. Tako je Toma Nikolić pobedio Tadića, jer se biračko telo Tome Nikolića u jednom trenutku skoncentrisalo, pošto su sva istraživanja pokazivala da Tadić dobija 10 odsto. Da li je opoziciji pao rejting? Ja pravim istaživanja javnog mnjenja tako što odem na Bajlonijevu pijacu, meni se čini da raste rejting opoziciji, da ljudi misle da je potrebna promena i da je sada taj trenutak“, rekao je on za N1.

Osvrnuo se i na pretnje Vlada Georgieva upućene Danasu.

Vlado Georgiev je to veče kada je bio napad u Moskvi napisao da treba spaliti Danas, neke gadne uvrede i pretnje, mi smo razmišljali, to je Vlado Georgiev, što to treba shvatiti ozbiljno, ali ja sam rekao, baš zato treba shvatiti ozbiljno. Nama je pre par meseci jedan čovek napisao slične pretnje, tog čoveka je policija uhapsila, procesuiran je, ako je taj građevinski radnik procesurian, težina reči Georgieva, onoga što on napiše na mrežama je mnogo veća“, kaže Petrović.

Dodao je da u društvu postoji „normalizacija pretnji novinarima“.

„To svi vidimo, možeš da pretiš novinarima i da ti se ništa ne desi, e sad ako ti se nešto desi, ako se procesuira, to treba objaviti. Ako ti napadaš bilo koga, onda imaš osećaj da si ti zaštićen na neki način, verovatno jer to rade i predstavnici vlasti. Šapić ne daje izjave, jer ste vi, šta, neki zli ljudi, novinari su napravljeni kao neki elementi koji hoće da časne i poštene ljude prikažu kao neke nečasne ili nepoštene ljude, sad ste vi otvorili lov na novinare, i Vlado što je pisao, to je sve deo te atmosfere“, kaže on.

Osvrnuo se i na to ko će biti mandatar.

„Vučević je nekako najlogičnije rešenje, mada je i Mali logično rešenje, obzirom da ulazimo u pripreme za spektakularni EXPO, Mali je čovek ekonomista, ne znam tu kombinatoriku i zašto Vučić tu nešto njih drži na tihoj vatri, svoje kandidate, meša ih, zamajavanje javnosti, najlogičnije je da kažeš ovaj će da bude mandatar i ćao“, kaže on.

Pre dve godine je, podseća, „Ana Brnabić prošla glat“.

„Ja smatram da je to potpuno nebitna stvar, jer taj premijer kakav god da bude, on će biti protočni bojler Vučića, koja će figura biti premijer, potpuno je nebitno, jer će raditi isto što je radila i Brnabić, neće biti čovek koji će donositi direktno odluke, nego će za sve odluke morati da pita nekog iznad sebe“, kaže Petrović.

O mogućnosti da Ivica Dačić bude premijer, kaže – „Vučić Dačić to je tako retro varijanta“.

„Mislim da SPS posle ovog lošeg rezultata na ovim izborima, traže način da se ponovo malo učvrste, da malo rehablituju stranku i opet budu jezičak na vagi, oni sad u republičkoj i nisu mnogo bitni, jer može da se pravi Vlada i bez njih. Rezultati su pokazali da oni nisu nešto bitni koliko su mislili, da Dačić nije bitan koliko je mislio da je bitan“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „opet imamo neko lagano približavanje više Rusiji nego Evropi“.

„U odnosu na našu vlast koja stalno levitira. Vučićeva vlast liči na nekog ko je deklarativno za Evropu, ali mnogo im je bliža ta ruska strana. Mislim da je i Vučić u dubini duše rusofil, što nije ništa strašno, ali problem je kad si Putinofil, pa onda imaš problem šta si u stvari. Imaju krizu identiteta oko toga kako žele da ide Srbija, Srbija svake dve nedelje ide malo više protiv Evrope, pa ide za Evropu… Kad pogledate naslovne strane novina, one su često kao da izlaze u Lenjingradu, odnosno Staljingradu“, kaže Petrović.

Dodao je i da Miloša Jovanovića pogrdno zovu „Francuz“, a onda se druže sa Makronom.

„Oni su od početka vodili supermarket politiku. Ako si birač, voliš Ruse, možeš da uzmeš, ako si za EU, možeš malo, to je jedna papazjanija, to više nije politika i to je nešto što se menja od nedelje do nedelje“, kaže on.

Osvrnuo se i na to što SB UN nije raspravljao o bombardovanju SRJ.

„Očigledno je Rusija u nekoj nemilosti zbog ovoga što se dešava u Ukrajini, a i mi sa njima. Ja shvatam zašto Rusi imaju i dalje neki dobar odnos sa Vučićem, jer on njima nije uveo sankcije, i dalje je naša zemlja neki ispust za Ruse, mislim da ovi koji žive u Beogradu su uglavnom antiputinovski nastrojeni, nekad se čini da ste u Moskvi koliko se čuje ruski, ali mislim da su oni protiv Putina“, kaže on.

Prema njegovim rečima, osvrćući se na jučerašnja dešavanja iz Male Krsne, i dalje se dešava sve isto – „imate ove što idu po zgradama i skupljaju glasove, imale Malu Krsnu“.

„To izgleda kao standardan odnos predsednika prema novinarima N1, samo što ih ne gura, a ovaj juče je izgurao Savatovića. Uvek naiđete na nekog ludaka koji hoće da se obračuna sa novinarom, ne znam da li je ovaj bio svestan da ga snimaju, očito je shvatio da će to biti emitovano“, kaže.

Upitan o navodima Milana Stamatovića o migracijama birača, Petrović kaže da je „šokiran celom tom transformacijom Stamatovića“.

„Ja njega znam, on je bio tvrd antivučićevac i opozicionar i odjednom je promenio ploču. Ovaj mi je delovao baš iskreno. On je pričao i kad je ušao u koaliciju sa naprednjacima, da je baš zato ušao što će oni da mu dosele u Čajetinu. Možda je dobro što to priča, jer mi znamo da je to plan vlasti. Možda on ipak radi za opoziciju, pošto priča o tome“, kaže Petrović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare