Dragan Šormaz

Član Glavnog odbora Srpske napredne strake Dragan Šormaz rekao je danas da je cela Vlada Srbije trebalo da podnese ostavku nakon tragedija u školi "Vladislav Ribnikar" i u selima kod Mladenovca, a ne samo ministar prosvete Branko Ružić. On je osudio poziv opozicije na protest tokom dana žalosti, ali i saopštenja SNS izdata tim povodom, za koja je rekao da su užasna. Kad je reč o tome zašto predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije otišao ispred škole da zapali sveću ubijenoj deci, Šormaz je rekao da to treba njega pitati.

Dragan Šormaz je bio gost televizije N1 i tom prilikom je govorio o svemu što se prethodnih dana dogodilo u Srbiji. Rekao je da je očekivao da ministar prosvete Branko Ružić podnese ostavku, a na pitanje zašto to nije uradio odmah, kaže:

„Verovatno je imao konsultacije u svojoj partiji ili je čekao na razgovor Vučića i Dačića. Ovo je bio veliki šok za naše društvo, ja sam mišljenja da je cela Vlada trebalo da podnese ostavku, a ne samo on“.

Na pitanje da li bi to uradio neki ministar iz SNS da je bio na Ružićevom mestu odgovara:

„Bez konsultacija sa predsedniom Vučićem ne, ali nakon toga verovatno da“.

Nedavno je bio održan sastanak u SNS, na kojem je kako su preneli režimski mediji, Aleksandar Vučić govorio o tri moguća scenarija. To bi bili: raspuštanje Vlade, ostavka predsednika ili i jedno i drugo. Tim povodom Šormaz kaže da nije bio na ovom sastanku, ali da se prema njegovim informacijama upravo o tome razgovaralo.

Aleksandar Vučić Foto:FoNet/Milica Vučković

„Ja nisam član Izvršnog odbora, nisam obavešten da više nisam član ni Glavnog odbora, ali me ne pozivaju nešto. Izgleda da ovi moji stavovi… mada su samo moji stavovi u skladu sa programom stranke, a to je evropska Srbija, evropske integracije, član Ustava to govori. Svi se pozivaju na Ustav, a prvi član Ustava govori o tome da Srbija mora da se razvija kao društvo evropskih vrednosti“, rekao je Šormaz i dodao da ne zna da li će o tome Vučić govoriti večeras na televiziji Hepi.

„Ne znam šta će reći, on uvek procenjuje na osnovu inputa ili na osnovu onoga što on proceni da treba da se uradi“.

Na pitanje da li je ovo politički trenutak da ostanemo i bez Vlade i bez predsednika, Šormaz kaže:

„Apsolutno nije. Ja mislim da je trenutak da pogledamo u oči sami sa sobom i da vidimo šta smo, gde smo, dokle smo stigli, jer desila su se dva monstuozna zločina. Tačno. Ali ajde da kažemo šta se još dešava. Za četiri meseca 16 žena ubijeno u porodičnom nasilju, zar to nije isto lampica koja treba da se upali? 90 noćas reakcija na ovo što se desilo. Naš ambijent ne valja, previše se vraćamo u devedesete“.

Ipak, neće biti na današnjem protestu koji oranizuje opozicija.

„Osećao sam bes, zato što je zakazan i popularizovan kad još ožalošćene porodice nisu sahranile svoju decu. A onda naravno imamo reakcije posle sastanka SNS koja opet traži spoljne i unutrašnje neprijatelje, a onda najveći miljenik vlasti kaže na jednoj nacionalnoj televiziji da je svima žao dece osim Hrvata. To je sve ono zbog čega mislim da Vlada treba da podnese ostavku i da dobijemo proevropsku Vladu. Predsednik tu može da ima odlučujuću ulogu“, rekao je Šormaz i istakao da su u ovom trenutku četiri stvari najbitnije.

„Da završimo pregovore s Prištinom pod hitno, da dođemo do pravno obavezujućeg sporazuma, da uvedemo sankcije Rusiji – to bi otkočilo evropske integracije i treba da apliciramo za članstvo u NATO.

Smatra da je saopštenje opštinskog odbora SNS na Vračaru o protestu užasno, ali i da je strašno što se nijedan minisatr osim Danice Grujičić i Branka Ružića nije pojavio ispred škole „Vladislav Ribnikar“.

„To je sramota. Za gradonačelnika to tek ne bih komentarisao, ono što je stavio vence ispred svoje zgrade umesto da je došao kod škole. Potpuni promašaj, to ne razumem. Ne znam ko im daje te savete. Ko to radi“, rekao je Šormaz.

Na pitanje zato se Vučić nije pojavio na mestu tragedije i upalio sveće za ubijenu decu, kaže:

„Mislim da to njega treba pitati, čudno mi je da nije. Mislim da je trebalo da se pojavi, kao i cela Vlada“, zaključio je Šormaz.

BONUS VIDEO: Dan posle obraćanja predsednika Srbije nakon tragedije na Vračaru komentari su brutalni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare