Foto:Arhiva Nova.rs; shutterstock

Ako se poklope ideje i planovi za budućnost Niša, doktor Dragan J. Milić koji je nedavno najavio da će izaći na lokalne izbore u ovom gradu ne isključuje mogućnost saradnje sa opozicijom. Kaže da će teško sarađivati sa vlastima, ali da to nije nemoguće i da ne bi to isključio, ako se neke stvari promene iz korena. Utisak nakon našeg razgovora sa Milićem je da on ni izbliza nije dogovorio saradnju sa opozicijom, ali ni vlastima. Za sada računa na podršku dela javnosti, koja prema njegovim rečima nije dovoljna da samostalno formira vlast. Poručio je da se ne može u napred formirati vlast, već mora da se vidi kakav se program nudi.

Direktor niške Kardiohirurgije Dragan Milić rekao je za „Južne vesti“ da je spreman da “uđe u političko blato” Niša i da učestvuje na lokalnim izborima sledeće godine, sa grupom lekara. U razgovoru za Novu govorio je da li će sarađivati sa vlastima ili opozicijom, ali i razlozima zbog kojih će učestvovati na izborima.

Dragan Milić Foto: Nova

„Još uvek nije prelomljeno da li ćemo izaći na izbore, ali glavni razlog svega ovoga je očaj u koma se mi nalazimo. I kao grupa koja radi na klinici i očaj u kome se nalazimo kao naš grad. To je grupa ljudi, mi smo prijatelji, drugujemo i bićemo grupa građana. Kostur te ekipe će biti lekari, ali i uticajne Nišlije sa istim pogledima na svet i situaciju u Nišu. Nas nisu povezala krupna pitanja, već interes grada Niša. Ono što će nas voditi u tom političkom delovanju jeste interes našeg grada. Nemamo ambicije, niti infrastrukturu za bilborde i jake kampanje i razna čudesa jer sve to košta. Iskoristićemo da promovišemo stvari koje su neophodne da bi Niš bio bolje mesto za život“, rekao je Milić za Novu i dodao:

„U zadnjih nekoliko godina podneli smo na desetine zahteva zvaničnicima, Ministarstvu zdravlja, Kliničkom centru da bi tražili kristalno jasne zahteve. Mi nemamo institute poput Beograda ili Novog Sada. Kako je moguće 40 ili 50 godina nakon formiranja instituta u Beogradu i Novom Sadu, koji su izdržali probu vremena da Niš nema institut“, rekao je on u izjavi za Novu.

Dragan Milić Foto: N1

Na naše pitanje da li zajedno sa svojom grupom građana planira da izađu sami na izbori ili će imati saradnju sa drugim opozicionim partijama, Milić je najpre odgovorio da oni nisu partija.

„Možda grešimo, možda nas građani Niša neće podržati, a nije isključeno da će nas i podržati. Mi smo grupa građana, opet kažem, ne vidimo bitnu razliku, poštujemo sve ljude koji žele da se stvari promene na bolje. Ne gledamo od koga dolazi predlog, nego koji je predlog. I svaki predlog koji je u interesu građana Niša, mi ćemo podržavati. Svako ko je voljan da nas podrži je dobrodošao. Nismo stranka, niti ćemo biti. Još uvek nismo doneli odluku da učestvujemo na izborima, ali ozbiljno razmišljamo o tome. Ne možemo da verujemo kolika je podrška koju nam ljudi pružaju“, nastavlja naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ...

Na konstataciju da Milića koji je rekao da nema problem da sarađuje sa nekim ko ga podrži, upitali smo ga da li to znači da on formalno neće neće podržati opoziciju pre nego što ona podrži njega. Osim toga, pitali smo ga da li takvo viđenje stvari znači i moguću saradnju sa SNS i SPS ukoliko oni formalno podrže njegova rešenja za Niš. Milić je nije bio decidan.

„Vrlo je teško da sarađujemo sa SNS i SPS. Gotovo da je nemoguće da sarađujemo. Kako možete da sarađujete sa nekim ko je napravio kovid bolnicu u Kruševcu? Kako možete da sarađujete sa nekim ko nije napravi institute“, upitao Milić.

Na naše potpitanje da li bi, hipotetički, da SNS podrži gradnju instituta i drugih rešenja koje Milić želi značilo i dovoljno da se napravi saradnja, Milić je rekao da nema nikakve saradnje dok se samo obećava.

„Itekako bismo imali problem. Nikome ne verujemo na reč. Bilo je obećanja za aerodrom… U napred se sigurno nikome nećemo pridružiti, dok neko ta rešenja ne uradi. Imate sada obećanje i vi mislite da ćemo to da podržimo, pa nećemo. Mi imamo gde da se vratimo i gde da se vratimo, nismo profesionalni političari. Možemo da se priključimo nečemu kada to bude realizovano. Mi znamo šta hoćemo. Ne želimo da budemo ničija rezervna kolona. Sigurno nećemo biti deo vlasti, ne očekujemo da ćemo dobiti toliko glasova u Nišu, ali sigurno nećemo razočarati Nišlije“, nastavio je Milić.

„Ne možete u napred da znate sa kim ćete formirati vlast, mora da se vidi prvo program“

Novinar Nove upitao je još jednom jasno Milića da li bi formirao vlast sa opozicijom, ukoliko bi imali dovoljno glasova zajedno da smenu SNS, Milić je odgovorio:

„Opet zavisi na kojim pozicijama. Ne možete unapred da formirati vlast sa ovima ili onima, mora da se vidi kakav je plan i program. Nema tu recimo, previše smo imali puta recima“, istakao je Milić, ali smo ga prekunuli i zatražili odgovor na pitanje da li mu je prihvatljiva saradnja sa strankama koje organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“.

„Opet ste otišli u pogrešnom pravcu. Sve ovo što se dešava, oko protesta, ogroman broj zahteva građana podržavamo zdušno. Pa kako mislite da grupa intelektualaca neće da podrži zahteve koji su se rodili na protestima. Ti protesti su se izrodili iz naroda. Sistem nije, a da je dobar uključili bismo se u neku od partija. Ne da nismo zadovoljni partijama koje su napravili crnu rupu od našeg grada u prethodnih 12 godina. I vi meni sada postavljate pitanje da li bismo podržali one koji su napravili crnu rupu od našeg grada.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na naš odgovor da to nije besmisleno i da su potrebni odgovori, Milić je poručio da je u poslednjih 12 godina, ali i ranije, svi su zaboravili Niš i da ova grupa građana želimo da zastupamo interese malog Nišlije.

„Dozvolite da budemo autohtoni, da zastupamo interesa grada, pa ćemo nakon izbora da vidimo kakve su projekcije, ideje, oko čega možemo da se pokupimo. Ako postoji ideja okupljanja oko interesa oko grada Niša, itekako ćemo biti otvoreni za saradnju sa opozicijom, a sa sadašnjom vlašću vrlo teško, osim ako ne naprave dramatične promene koje nisu ni na vidiku, ali ne mogu da ih isključim“, zaključio je Milić.

Podsetimo, zaposleni na Klinici za kardiologiju su u aprilu saopštili da su uspeli da ukinu liste čekenja kardiohirurške i vaskularne operacije.

Milić je tada saopštio je da su zaposleni, radeći uzastopno 12 vikenda, tokom prvih 100 dana ove godine, uspeli da dupliraju broj operacija, broj hospitalizacija i broj pregleda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar