Mlađan Đorđević Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ocenio je danas da inicijativa da se uvede kazna za uvredu predsednika Republike, navodno na osnovu prakse u evropskim državama, predstavlja udar na slobodu mišljenja i izražavanja, što su vrednosti zacrtane u Ustavu Srbije.

„Sigurno je da se Vučić plaši da čuje mišljenje naroda i želi da ga ućutka. Kao svaki autokrata, on ima patološku potrebu da bude omiljen, ali protiv naroda se ne može. Zna on vrlo dobro šta stvarno misle čak i oni koji glasaju za njega“, naveo je Đorđević u pisanoj izjavi.

On je dodao da su opozicioni aktivisti u poslednjih nekoliko godina već neretko privođeni zbog statusa na društvenim mrežama i podsetio da slučaj Aleksandre Aranitović, Milorada Nikolića i drugih.

Prema njegovoj oceni, reč je o obliku zastrašivanja u kojem se ljudi hapse i drže u pritvoru da bi vlast građanima poslala poruku a sada se pripremaju zakonske odredbe da se takvo postupanje državnih organa podignu na viši nivo i omoguće krivično gonjenje za sve koji drugačije razmišljaju.

On je ocenio da se radi o ponovnom uvođenju verbalnog delikta i da bi armija botova vlasti namerno proizvodila takve sadržaje da bi dali osnova za gonjenje opozicionara i negativnu kampanju.

„Zanimljivo je kako Vučić iz evropskog zakonodavstva prepisuje odredbe o zaštiti sopstvene ličnosti, ali zanemaruje one o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, ocenio je Đorđević u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare