Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar ocenio je danas da će dolaskom evroparlamentaraca, krajem sedmice u Beograd zbog razgovora vlasti i dela opozicije oko izbornih uslova otpočeti ključna faza međustranačkog dijaloga.

Klačar je rekao agenciji Beta da se „sa tim uživo dijalogom koji se očekuje“ ulazi u onu ključnu fazu razgovora kada bi, kako je ukazao, „zapravo trebalo da dođe do opipljivih pomaka“.

„Sve ovo do sada je na neki način bilo uslovljeno epidemiološkom situacijom i stvari nisu išle možda očekivanom brzinom ali sastanci koji se očekuju trebali bi zapravo da budu uvod u onu najvažniju fazu dijaloga“, rekao je on.

Klačar je rekao i da je „situacija takva da je uspeh dijaloga potreban i vlasti i opoziciji“, te izrazio očekivanja da će dijalog „dovesti do određenih promena u određenim propisima i podzakonskim aktima“.

„Ono što je nepoznato, a i jeste zapravo najvažnije, je da li će to unapređenje na koje ce biti spremna vlast biti dovoljno za opozicione stranke da promene svoje mišljenje (o bojkotu izbora)“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, teško je sada predvideti kakve će se promene desiti.

„Moja očekivanja su da će vlast prevashodno gledati da kao meru uzme ono što su preporuke OEBS-a i da će to biti neki prvi nivo unapređenja izbornih uslova – da se u što većoj meri ispune preporuke OEBS-a i da će vlast na to da bude spremna“, rekao je on.

Klačar je ocenio i da će reakcija opozicije na takvu ponudu verovatno moći da se vidi „tek za nekoliko dana ili verovatno sedmica“ kada se ti podzakonski akti i zakoni „pojave u nekoj vrsti javne rasprave“.

„Moja su očekivanja da sada ulazimo u ključnu fazu dijaloga a i jedna i druga strana imaju politički motiv ili interes da taj dijalog uspe“, rekao je Klačar.

Prema njegovim rečima, ako se pogledaju dešavanja na terenu jasno je da je većina stranaka „već u nekoj vrsti predizborne kampanje“.

„Ako se pažljivije pogleda ne samo vladajuća nego i većina opozicionih stranaka vidi se da su u toku pripreme za izbore što zapravo svedoči da i kod jednih i kod drugih postoji spremnost da se do nekog rezultata dođe“, rekao je on.

Klačar je rekao i da je „sigurno je da će doći do unapređenja nekih zakona i podzakonskih akata“ ali je nepoznanica „da li će to biti dovoljno za opozicione stranke da pod tim uslovima izađu na izbore“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar