Foto: EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Kosovski "Gordijev čvor" uskoro bi trebao da bude presečen. Sudeći po izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, višedecenijska saga oko statusa mogla bi biti okončana implementacijom francusko-nemačkog sporazuma koji je je diplomatska "velika petorka" donela u Beograd. Portal Nova.rs je istraživao to kako je izgledala politika prema Kosovu od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, odnosno kako je u prethodnih 10 godina izgledao Vučićev lažni kosovski ciklus. Pred vama je četvrti deo serijala.

Prvi konkretan dokument nakon potpisivanja Briselskog sporazuma između Srbije i Kosova potpisan je u Beloj kući 2020. godine.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su 4. septembra 2020. godine Beloj kući ekonomski sporazum, kasnije nazvan Vašingtonski sporazum. Ono što je suštinski bitno jeste da to nije bio međunarodni ugovr, već odvojena „pisma namere“, koji imaju drugačiju pravnu snagu od ugovora.

Američki zvaničnici su Vašingtonski sporazum ocenjivali kao novi početak za Zapadni Balkan.

Nakon potpisivanja sporazuma, Vučić je porućio da treća (kosovska) strana nije priznata i zahvalio se predsedniku Donaldu Trampu.

Foto: FoNet

“Mi smo napravili bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ne trilateralni. Treća strana nije priznata, što je za nas veoma važna. Zahvalan sam predsedniku Donaldu Trampu na tome što je napravio dug bilateralni susret sa delagacijom Srbije. Proveo sam više od 15 minuta sa predsednikom Trampom. On je iskazao želju da dođe u Srbiju, zato sam u zvaničnom delu ponovio naš poziv da dođe u našu zemlju”, rekao je Vučić srpskim medijima nakon sastanka sa Trampom i Hotijem.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ bs

Ponovio je da građani “mogu da odahnu” jer neće priznanja Kosova, što je od izuzetne važnosti za ljude u Srbiji.

Pozadina potpisivanja sporazuma?

„Nategnuti“ odnosi koji su decenijama pritiskali odnose Beograde i Prištine, pokušala je da razreši američka administracija na čelu sa Donaldom Trampom. U godini kada su planirani predsednički izbori (2020), Tramp je nastojao da stvori sporazum kojim bi mogao da „pohvali“ i biračima, ali i tako poveća svoju podršku pred novembarske predsedničke izbore. Pod njegovim vođstvom, koje je „na terenu“ operativno sprovodio tadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Tramp je ovaj sporazum nazvao „istorijskim“.

Šta je uključivao Vašingtonski sporazum?

Vašingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije bilo je predviđeno međusobno priznanje Kosova i Izraela.

Dve zemlje su tokom jedne virtuelne ceremonije usled pandemije korona virusa 1. februara 2021. donele odluku o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Taj događaj ocenjen je „istorijskim“ u obema državama. Istog dana Izrael je odobrio zahtev Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, što se dogodilo 14. marta.

jutarnji porgram probudi se
Foto: FoNet

Pročitajte još...

Dodatno, sporazumom Srbija I Kosovo su se takođe obavezale da Hezbolah, organizacija šiitskih militanata Libana, koja ima podršku Irana, proglase terorističkom organizacijom.
Kosovo je, međutim, to uradilo i pre postizanja sporazuma u Vašingtonu – tačnije 23. juna 2020.

Tačka sporazuma je takođe podrazumevala da se sprovedu mere u ograničenju aktivnosti koje su pod jurisdikcijom Hezbolaha.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, podrazumeva da obe zemlje zabrane upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca. Kosovo je 23. oktobra 2020. u Skoplju potpisalo memorandum o saradnji sa SAD-om po pitanju „Čiste mreže“ pete generacije za komunikacije, 5G.

Pored toga, obe strane su se saglasile da će pristupiti „mini-Šengen zoni“ koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija proglasile 2019. godine, kao i da će diverzivikovati snabdevanje energijom.

Kampanja se ne zaustavlja ni u Beloj kući

Nakon susreta sa predsednikom Trampom, Vučić se pohvalio medijama iz Srbije da na poklon dobio ključeve Bele kuće, ali i penkalo. Naš predsednik tvrdio je da je samo on dobio ove darove, međutim realnost ga je demantovala jer je i kosovska delegacija ali i brojni drugi posetioci Bele kuće dobili identične poklone.

Foto: FoNet

„Ovo je olovka koju ću da sačuvam za sebe. Tu olovku je meni dao, on to potpisuje lično. Na papiriću mi je uputio poruku, a dao mi je i ključeve Bele kuće da mogu da dođem kad god želim“, izjavio je tada Vučić.

Bonus video: Ivan Protić o tome ko krši Sporazum iz Vašingtona 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar