Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ STARHINJA AĆIMOVIĆ

Uprkos predsedničkoj pomoći, ne može se isključiti pad rezultata Srpske napredne stranke (SNS) na nacionalnom nivou „ali promena vlasti je malo verovatna“, piše Dojče vele u pregledu pisanja medija na nemačkom o izborima u Srbiji.

Nemački javni radio Dojčlandfunk ocenjuje da današnji izbori u Srbiji važe za izjašnjavanje o „desno-populističkom predsedniku Aleksandru Vučiću“, piše Dojče vele a prenosi Danas.

“Šef države se snažno mešao u kampanju, njegova Vlada je unapred masovno delila novac. I zbog tih predizbornih poklona očekuje se izvesna pobeda Vučićeve SNS, uprkos inflaciji i višemesečnim protestima protiv predsednika“, ocenjuje radio.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Radio dodaje da je Vučić „iskoristio deset godina na vlasti da učvrsti kontrolu nad Srbijom“, a da „kritičare i proteste odbacuje kao stranu zaveru“.

U izveštaju Dojčlandfunka se ocenjuje da je najjača konkurencija opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ koja je nastala iz masovnih protesta posle majskih ubistava.

Frankfurter rundšau piše da je srpske građane ophrvala strašna inflacija kojoj se Vučić suprotstavlja deljenjem predizbornog novca raznim grupama. Ocenjuje se da je kampanja bila prljava, sa sve eksplicitnim snimcima opozicionara i lažnim potpisima za neke liste, preneo je Dojče vele.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vučić neprestano nastupa na „kontrolisanim televizijama, kako bi u beskrajnim monolozima hvalio sebe i svoje zasluge“, ocenjuje list.

„Uprkos predsedničkoj pomoći, ne može se isključiti pad rezultata SNS na nacionalnom nivou. Ali, promena vlasti je malo verovatna, između ostalog i zbog toga što će neke desničarske partije ostati ispod cenzusa“, piše frankfurtski list.

Austrijski list Standard piše danas da je vladajuća partija, čiji je član Aleksandar Vučić, na državnom nivou čvrsto u sedlu, ali da bi bi mogla da izgubi većinu u Beogradu.

List ocenjuje da su birači u Srbiji pod ogromnim pritiskom i da je Vučić sveprisutan u kampanji ali da je ;“u Beogradu posebno veliki bes zbog slabe reakcije vlasti na oružani napad u jednoj školi u maju, kao i zbog korupcije i čudnih građevinskih poduhvata SNS“.

Najveća nemačka novinska agencija DPA izveštava o glasanju u Srbiji i ocenjuje da predsednik Vučić „uvek iznova koristi vanredne izbore kako bi osigurao lojalnost svojih funkcionera i pristalica“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar