Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Paketi pomoći penzionerima i drugim socijalnim kategorijama u Pirotu delili su volonteri Kriznog štaba, a građani tvrde da su, pored potpisa da su primili pakete ostavljali i brojeve telefona, na koje ih sada zovu iz lokalnog odbora Srpske napredne stranke, pišu "Južne vesti".

I dok član Štaba za vanredne situacije Bojan Ranđelović kaže da brojevi nisu upisivani na spiskove, poverenik SNS-a Milan Jovanović ne odgovara na pozive i poruke.

Naime, poziv iz pirotskog mesnog odbora Srpske napredne stranke uznemirio je jednu stariju Piroćanku. Na drugoj strani slušalice bila je, kako objašnjava njen sin, mlada aktivistkinja SNS-a koja se predstavila imenom Sandra, a razgovor je bio kratak.

Aktivistkinja SNS je pitala njegovu majku kako je zadovoljna vladavinom Aleksandra Vučića, a ona mu je odgovorila: „Nikako“.

I tu se razgovor prekinuo. Međutim, ono što je zabrinulo penzionerku i njenog sina jeste činjenica da lokalni odbor ima njen broj telefona i podatke, iako nije ni članica, ni aktivista, a kaže – ni simpatizer vladajuće stranke.

Ali jeste penzionerka i u toku vanrednog stanja dobila je paket pomoći, a prilikom primopredaje pored potpisa da je primila paket, na molbu volonterke, ostavila je i broj telefona, navodi portal.

Tada nije sumnjala u zloupotrebu njenog telefonskog broja jer je mislila da će neko iz Gradske uprave proveravati da li je dobila paket.

„Spisak po kome su volonteri radili dostavljen je Kriznom štabu iz pirotskog penzionog, ali sa imenom i prezimenom, adresom i iznosom penzije, bez broja telefona. Međutim, volonterka uljudno moli majku da u posebnoj rubrici ostavi potpis i broj telefona. I kad eto, zvoni telefon, da isti taj broj koji je moja majka ostavila na onom spisku, ali nije provera Kriznog štaba već mlada aktivistkinja“, priča njen sin.

Popunjene spiskove volonteri su predavali Štabu za vanredne situacije, a građani se pitaju da li je reč o zloupotrebi podataka.

Kako je spisak koji je namenjen za jednu svrhu sa stola glavnokomandujućeg dospeo na sto poverenika Gradskog odbora SNS-a? Ko je zapravo bio organizaor pomoći, Krizni štab ili odbor SNS-a? Koliko je građana dobilo pozive aktivista, a ostavili su broj kad su dobili pakete?, pitaju građani iz Pirota.

A sudeći prema pozivima novinarima Južnih vesti, slučaj ove penzionerke nije usamljen. Javljaju se građani koji takođe kažu da su uzeli pakete i brojeve dali lokalnim vlastima, a sada dobijaju pozive iz stranke.

„Nadajte se ovih dana još jednom pozivu, ali ovog puta se zapitajte odakle im broj i u koju svrhu vas zovu. Ostajte zdravo, ako je to u ovom predizbornom vremenu ikako moguće“, poručuje Piroćanac koje je pisao i zaštitniku građana.

Bez odgovora iz SNS-a, u Štabu tvrde da nisu uzimali brojeve

 

Spiskove primalaca pomoći u Pirotu volonteri su vraćali pomoćniku gradonačelnika i članu Štaba Bojanu Ranđeloviću i većniku Dejanu Ranđeloviću koji je član pirotskog Povereništva SNS-a, a obojica su bili koordinatori raspodele paketa.

Pomoćnik gradonačelnika i koordinator raspodele tvrdi da volonteri nisu uzimali brojeve telefona.

„Brojeve telefona nisu uzimali, koliko ja znam ne, nisu uzimani. Korisnici su potpisom potvrđivali da su primili pakete. Nije bila obaveza da se uzimaju brojevi“, kaže Ranđelović.

On dodaje da su paketi obezbeđeni iz budžeta grada, a odlukom Štaba za vanredne situacije. Kako je ranije potvrdio gradonačelnik Vladan Vasić, ali i načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, pomoć u namirnicima i sredstvima za higijenu Pirotskom okrugu donirao je i Aleksandar Vučić.

Da su ipak na spiskovima ostavljani i brojevi telefona, kaže za „Južne vesti“ član Štaba za vanredne situacije koji je bio zadužen za rad kol-centra i službu dostave namirnica i lekova Sreten Savov.

„Ja sam podelio u mom naselju, kao i drugi volonteri, to sam lično uradio. Negde je bilo na spiskovima da su ljudi ostavljali telefone, a spiskove smo dalje predavali službama“,  kaže Savov.

Poverenik SNS-a za Pirot Milan Jovanović nije se javljao na telefon, a nije odgovorio i na SMS koji mu je poslat sa pitanjima odakle lokalnom odboru brojevi telefona koje su građani ostavili volonterima Štaba za vanredne situacije.

Odgovor na pitanje o zloupotrebi brojeva telefona onih koju su dobijali pakete pomoći nije stigao ni od predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksadra Vučića. Prilikom njegove posete Prokuplju, novinar Južnih vesti pokušao je da postavi pitanje, ali kada je on došao na red iz protokola predsednika rekli su da nema više vremena za pitanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare