Skupstina Srbije
Skupština Srbije Foto:FoNet/Božana Pavlica

Rok za formiranje novog saziva Skupštine Srbije, nakon održanih parlamentarnih izbora, 3. aprila, skorašnjim izmenama Zakona o narodnim poslanicima, postao je relativan, s obzirom na to da odluke instanci koje odlučuju o prigovorima lista, učesnica na izborima, zavise od objavljivanja na njihovim veb sajtovima, koji nisu precizno definisani.

Naime, iako je prošlo čak mesec dana od održavanja parlamentarnih izbora, a da javnost nije upoznata sa konačnim rezultatima, zbog ponovljenih izbora na pojedinim mestima u Srbiji, nije moguće odrediti krajnji rok i nakon poslednjih ponovljenih izbora u opštini Bujanovac, na šta je Socijalistička partija uložila žalbu, zahtevajući poništavanje.

Kako za Danas objašnjava Raša Nedeljkov, programski direktor Crta, postoje tri nivoa odlučivanja kada je reč o republičkim izborima – Opštinska izborna komisija, Republička izborna komisija i Upravni sud.

„Naime, nakon izbora, svaka lista ima pravo da u roku od 72 sata uloži zahtev za poništavanje glasanja na određenom biračkom mestu Opštinskoj izbornoj komisiji. Potom, Opštinska izborna komisija ima 72 sata da odluči o tom zahtevu. Kada OIK odluči o tom zahteva, lista koja je uložila zahtev za poništenje izbora na određenom biračkom mestu, ima pravo da se žali na odluku OIK u roku od 72 sata Republičkoj izbornoj komisiji. Ali, taj rok od 72 sata da se ta lista žali, ne teče od momenta kada se dogodila sednica na kojoj je OIK donela rešenje, već od objavljivanja na njenom veb sajtu. A to se pokazalo kao rupa u Zakonu o izboru narodnih poslanika. Vidite, Gradska izborna komisija je u Beogradu, nakon svih ovih silnih prigovora objavljivala rešenja na sajtu i do tri, četiri dana nakon donošenja odluke. Što je dovelo do novog odlaganja“, ističe sagovornik Danasa.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Manjine (ne)zainteresovane za parlament – gosti Tomislav Žigmanov i Nikola Lazić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar