Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji
Srećko Đukić Foto: N1

Diplomate koje poznaju protokole i procedure za posete državnih zvaničnika ili samo njihov prolazak kroz drugu zemlju, smatraju da je u slučaju odlaska u Jasenovac predsednika Srbije Aleksandra Vučića izostala uobičajena diplomatska praksa, odnosno da Beograd, očigledno, nije uputio zvaničnu najavu dolaska visokog državnog funkcionera, koji je pritom štićena osoba i čiji dolazak zahteva i određene bezbedonosne mere.

I diplomata Srećko Đukić za N1 kaže da nije jasno zašto su izostale procedure, poštovane prilikom dosadašnja dva dogovora o odlasku Vučića u Jasenovac.

„Prema prvim informacijama, uopšte nije bilo reči o tome da je Srbija preko svoje ambasade u Zagrebu slala informacije o poseti Vučića Jasenovcu. Prema tome, nota Hrvatske se oslanja na nezvanično saopštenje. Ona ne bi mogla da se oslanja na nezvanično saopštenje, ako je bilo nota naša ambasade ili Ministarstva spoljnih poslova Srbije – tu neko ne govori prave stvari“, ocenjuje Đukić.

Navodi da se može videti da je poseta Vučića Hrvatskoj – privatnog karaktera, memorijalnom kompleksu Jasenovac dogovarana skoro godinu dana.

„Prvi termin je utvrđen krajem jeseni prošle godine, a drugi termin bio je u rano proleće ove godine. Oba su usaglašavana preko spoljnopolitičkih službi i oba termina su odgođena uz obostranu saglasnost, dakle i jedne i druge strane“, navodi sagovornik N1.

Kako i zašto je došlo do jednog političkog incidenta, to je drugo pitanje, kaže.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Selaković: Grlić izneo neistine, Zagreb da ne drži lekcije o iskrenosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar