Predstavnici vlasti i mediji bliski vladajućem režimu glasno su poručili da je predsednik Aleksandar Vučić prvi lider koji je nakon 1999. godine zatražio da se vojska i policija vrate na Kosovo. Realnost je znatno drugačija, budući da je ovakav zahtev tražio još 2003. tadašnji predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić.

Kao odgovor na poslednju krizu na severu Kosova, gde su već treći dan postavljene barikade, a građani su u neprestanom strahu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija zatražiti od Kfora da se deo vojske i policije vrati na KiM.

Vlada će u četvrtak uputiti predlog za povratak oružanih snaga, a takav zahtev crpi iz Rezolucije 1244 koja predviđa mogućnost povratka naše vojske.

„Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju vojske i policiji Republike Srbije biti dopušteno da se vrati na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija kako bi obavljao funkcije kako su navedene u Aneksu 2. Do danas sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku tih pripadnika. Ali ja nemam iluziju i znam da će taj zahtev da odbiju“, kazao je Vučić.

Prilikom obraćanja na konferenciji za medije u ponedeljak Vučić je jasno istakao da će predlog najverovatnije „proći“ na Vladi, nakon čega će i formalno zahtev biti upućen Kforu.

Odmah nakon konferencije za medije, visoki funkcioneri SNS i mediji bliski vlasti krenuli su sa hvalospevima da je Vučić prvi državnik koji je imao herca da zatraži povratak vojske i policije.

Potpredsednica Skupštine i funkcionerka SNS Sandra Božić napisala je da pre Vučića niko tražio povratak Vojske Srbije.

„Niko pre Vučića nije tražio povratak Vojske Srbije na Kosovo i Metohiju. Aleksandar Vučić je državnik koji se nikad nije bojao da pokrene pitanja koja su za druge oduvek bila tabu.

Jedini je koji svojim odlukama jača i gradi temelje naše države, čuva njenu suverenost i integritet. Brine o građanima Srbije, miru i stabilnosti“, napisala je ona na Instagramu.

Istina je, ipak, potpuno drugačija. Odmah su brojni analitičari i savremenici događaja nakon 2000. godina rekli da Vučić nije prvi predsednik države ili Vlade koji je zatražio da se deo vojske i policije vrati na KiM. Pre njega, to je u januaru 2003. godine zatražio tadašnji premijer Zoran Đinđić.

„Tražim da se u najskorijem mogućem roku, 10,15 ili 20 dana, kaže kada će moći da se vrati 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo po Rezoluciji 1244. Neka kažu 1.000 godina, ali neka kažu kada pa ćemo mi u skladu sa tim da definišemo svoju politiku.

Đinđić je u pismu upućenom komandantu NATO-a za jugoistočnu Evropu Gregoriju Džonsonu zatražio povratak vojske na Kosovo kako bi se popunio bezbednosni vakuum. On je tada objasnio da bi sa 1.000 vojnika na Kosovu bio popunjen bezbednosni vakuum koji bi mogao da se javi ako NATO povuče deo svojih jedinica u slučaju vojne akcije u Iraku.

Ovu informaciju potvrdio je i bivši premijer Srbije i Crne Gore Zoran Živković, kao i nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Bonus video: Barikade u Rudaru – Sever Kosova pod blokadom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare