Dragan Đilas Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da ova partija snažno podržava inicijativu Evropskog parlamenta da se pokrene istraga protiv evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

„Stranka slobode i pravde je godinama na to upozoravala, bila čak i kritikovana zbog toga što je javno ukazivala i opominjala Evropsku uniju da ne okreće glavu od urušavanja osnovnih načela EU, vrednosti i principa, naročito vladavine prava i pravne države, slobode medija i slobodnih i demokratskih izbora“, naveo je predsednik SSP i dodao:

„Na žalost, trebalo je da prođu godine i izgubi se dragoceno vreme da bi se pokazalo da smo bili u pravu, da Srbija zbog toga ne samo da stagnira, već ide i u suprotnom pravcu od pravca evrointegracija, za šta najveću cenu plaćaju njeni građani“, poručio je on.

Đilas je dodao da je ovakav odnos pojedinih evropskih zvaničnika doveo do razočaranja dela građana, koji su se godinama zalagali za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

„Sada je prilika da EU drugačijim odnosom prema Srbiji pokaže spremnost da podrži i pomogne razvoj demokratije i slobode u našoj zemlji. Takav pristup bi nesumnjivo povećao broj onih koji žele da Srbija krene putem evrointegracija i poboljšanja kvaliteta života svih njenih građana“, zaključio je Đilas.

Podsetimo, na sednici Evropskog parlamenta usvojen je amandman koji se odnosi na komesara za proširenje Olivera Varheljija, a u kom se apeluje na pokretanje nezavisne istrage o njegovom ponašanju u vezi sa zemljama kandidatima.

U amandmanu u rezoluciji, čiji je autor predsednik komiteta za spoljne poslove EP David Mekalister izražava se duboka zabrinutost zbog izveštaja da komesar za susedstvo i proširenje „namerno nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama pristupnicama EU“.

Bonus video: Oliver Varhelji predstavio izveštaj EK o napretku Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar