Foto: Shutterstock/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Države Evropske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumevaju ograničavanje cena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći da uvozi naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenele i na našu državu. Predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, navodi da je ovakva odluka EU posledica neusklađivanje Srbije sa spoljnom politikom te zajednice.

Prvobitni predlog Evropske komsiije predviđao je izuzetak kad je reč o snabdevanju sa Jadranskog naftovoda, ali je na insistiranje pojedinih država članica EU taj predlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kog bi Srbija bila izuzeta.

Pročitajte još...

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice (EU) su se složile sa ovim stavom – rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odluku EU prokometentarisao je i lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, koji ističe da je ovakva odluka posledica neusklađivanja sa spoljnom politikom EU.

Srbiji je osmim paketom sankcija EU ukinuto izuzeće da može da uvozi rusku naftu. Barel ruske nafte je u proseku 20 odsto jeftiniji od barela nafte tipa Brent. Toliko o tome da nema posledica neusklađivanja naše spoljne politike sa politikom Evropske unije“, napisao je on na društvnoj mreži Tviter.

BONUS VIDEO: Izjava Dragana Đilasa posle sastanaka u Vašingtonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare